Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya konstverk på plats

Hittills har 60 tavlor av 30 etablerade och oetablerade konstnärer visats upp.
– Jag hoppas att mycket folk hittar hit, säger hobbykonstnären Maria Genborg som ställer ut för första gången.

Annons
Hobbykonstnärerna Kerstin Lundh (närmast) och Maria Genborg ställer ut på det nya galleriet på Stöökagatan 10 i Askersund.

NA har tidigare berättat om ett nytt galleri på Stöökagatan 10 där konstnären Göran Hahne och gallerivärdinnan Catrine Rask bjuder in alla hobbykonstnärer att ställa ut sina alster. Förra helgen var det premiär med 34 olika tavlor. I går byttes de första tavlorna ut mot nya verk. Under gårdagen, i dag och i morgon visas dessa upp.

– Det är första gången jag ställer ut. Det är jättetrevligt att träffa andra som sysslar med samma sak och prata teknik, säger Maria Genborg, Askersund.

Hon har målat hemma på kammaren i tre år. Men nu har vännerna peppat henne att visa upp sina stora oljemålningar för en bredare publik.

– Jag får mycket feedback nu, det känns bra, säger Maria.

Även Kerstin Lundh, från Motala, målar i olja. Hon började måla av en slump för 15 år sedan. Då skulle hennes väninna gå en kurs i oljemålning och Kerstin följde med som hundvakt. Men när väninnan började hälla upp olika färger på paletten fastnade även Kerstin för oljefärgerna.

– Ibland målar jag inte utan provar bara att blanda olika färger.

Kerstin är kreativ och berättar att hon gillar strukturer. Ett tag användes alla hennes kryddor i konstverken för att skapa tavlor med mycket struktur.

– Nu har jag fått för mig att blanda akryl och akvarell. Och sedan toppar jag med olja...

Hon konstaterar att ”riktiga” konstnärer inte får blanda tekniker på det sättet. Därför är det extra roligt med utställningar med oetablerade konstnärer, anser Kerstin.

– Då är det inte så perfekt.

Nästa vecka startar en ”introduktionsvecka” där vem som helst som är intresserad kan komma till galleriet och lära sig exempelvis att rama in tavlor, skära glas och beskära passepartout .

– Alla konstnärer är välkomna att komma in hit och prata även om det inte är utställning. Vi har ”konstdagis”, det är bara att komma in på en fika, säger Catrine Rask.

Mer läsning

Annons