Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya ”Linusfilmer” visas på sportbaren

Under sex eftermiddagar kommer Leif ”Linus” Larsson filmer om Askersundsverkens förvandling från storarbetsplats till modern sportbar.

Annons
Förvandlingen. Leif ”Linus” Larsson visar två filmer om hur Askersundsverken växte fram och nu har blivit sportbar. Första filmen börjar med den här bilden fråm 1886.Foto: Göran Kempe

Idén till att skildra Askersundsverkens födelse och omdaning till sportbar fick Leif när fullmäktige beslöt att bevara några av industrilokalerna.

Sedan dess har han bevakat vad som hänt på tomten med sin filmkamera. Det har nu kokats ner till två filmer. Den första filmen börjar 1886 och sträcker sig fram till branden i Askersundverken 1964. Den består framför allt av stillbilder, men också av ett fyra minuter långt filmklipp från gjuteriet daterat 1949.

Det klippet återkommer i den andra filmen som spänner mellan 1934 och 2014. Den filmen är aldrig tidigare visad.

– I den finns kommunchefen Madeleine Anderssons tal med, och det har jag illustrerat med bilderna som talet handlar om, förklarar ”Linus”.

När Ulf Tångring, som driver O’Learys i de ombyggda industrilokalerna, fick veta att ”Linus” bevakat bygget med sin filmkamera, dök tankarna upp på att visa filmerna i sportbaren.

Den första filmen att visas tre tisdagar med start den 9 september.

– Vi kommer att ha plats för 60 filmbesökare, så för att vara säker på en plats gäller det nog att förboka, säger Ulf Tångring.

Film nummer två kommer att visas 30 september och de följande två tisdagarna i oktober.

Mer läsning

Annons