Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya platser för stora båtar

En ny hamn med platser för stora fritidsbåtar, ett hamnkontor i form av en fyr samt en restaurang. Det håller på att ta form invid strandlinjen söder om Askersunds båtklubb.

Annons
Båtfolk. Att ha ett bra samarbete med de intillliggande verksamheterna som båtklubben och Norra Vättern Marin är viktigt för Ulf Gustafsson och Krister Landström. Med på bilden är även Filippa Landström.

– Det är helt sjukt att ingen tagit tag i det här området tidigare, det som är den finaste delen av Askersund, utbrister Krister Landström, en av initiativtagarna till att bilda Askersunds yachtklubb, som har som syfte att anlägga den nya marinan.

Tog över ett träsk

När han och de andra i styrelsen för föreningen övertog marken var den som träskmark. Den var helt igenvuxen och det gick knappt att gå där. Under året har de rensat och fyllt upp med tonvis av jordmassor och sten för att bland annat kunna anlägga en parkering. Det mesta har skett genom ideellt arbete.

Men det stora lyftet är den vågbrytare som skjuter ut i Alsen. Där finns 21 platser för riktigt stora fritidsbåtar, sådana som inte får plats hos båtklubben. Dessutom kan man ta emot gästbåtar som är för stora för att gå in i gästhamnen.

– Efterfrågan är enorm, menar Ulf Gustafsson, som också ingår i föreningens styrelse, och han berättar att i princip alla stora båtplatser är sålda.

Därutöver finns 12 platser som är något mindre, men ändå samma storlek som de stora platserna hos båtklubben. Det planeras också för ett antal mindre båtplatser längs en tvärgående brygga.

Hamnkontor

Det är storslagna planer som Ulf Gustafsson och Krister Landström presenterar. Området ska bli ett vackert rekreationsområdet med grönytor för avkoppling och picknick. Det som står näst på tur att byggas är ett hamnkontor, som ska se ut som en fyr. Där kommer det att öppnas en kiosk med enklare förtäring.

På sikt ska det anläggas en restaurang, sjöbodar, fiskrensningsbord, iläggningsramp och sjömack.

– Det ska bli som en västkusthamn i Vättern, med en restaurang där båtfolk och andra kan umgås, säger Ulf Gustafsson.

– Framför allt ska det bli en levande hamn som är öppen för alla som vill komma hit, fortsätter Krister Landström.

Avsides inget problem

De tror inte att det blir några problem med att få folk att hitta dit, trots att det ligger lite avsides.

– Det här syns ju från den andra hamnen, och jag tror att folk blir nyfikna och gärna vill komma hit och titta på båtar, säger Krister Landström.

Anläggningen har finansierats med pengarna som föreningen fått in genom försäljning av båtplatserna. Hittills har 2,5 miljoner investerats, och Ulf Gustafsson och Krister Landström räknar med att det blir åtminstone det dubbla innan området är klart. Medlemsavgifterna till föreningen kommer att finansiera det löpande underhållet.

Den 3 september invigs marinan med aktiviteter för båda barn och vuxna. Det blir vattenskiduppvisning, fisketävling, hoppborg, trubadur och förtäring. I och med det öppnas området för allmänheten.

Mer läsning

Annons