Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya vägen inger farhågor för skolbarnen

I Lunna vägsamfällighet ser man med oro på vad som ska hända med elevernas väg till skolan i och med riksvägens ombyggnad.

Annons

Som det ser ut i dag kan barnen ta den gamla riksvägen till skolan i Hammar – eller det sämre alternativet R 50.

Två dåliga vägval redan i dag enligt vägsamfälligheten.

På den tungt trafikerade riksvägen är farten hårt upptrissad och på gamla riksvägen, som samfälligheten fick mot sin vilja på 1960-talet, är vägstandarden under all kritik.

– De statliga bidrag vi får för underhållet räcker endast till att fylla igen de värsta potthålen. Det är en ren tillfällighet att ingen cyklat omkull med allvarligare skador som följd, säger Ruben Fredriksson.

Att vägen mellan Sänna och Hammar är i behov av åtgärder råder det ingen tvekan om, det vittnar inte minst de gulmålade väglinjerna om. Vägen har inte fått ny asfalt sedan samfälligheten tvingades ta emot den för 50 år sedan.

Redan 2008 bedömde tekniska kontoret i Askersund att vägstandarden var undermålig, det har samfälligheten papper på.

Samfälligheten tycker sig ha fått positivt gensvar från Trafikverket när det gäller ett krafttag med att förbättra standarden på den gamla delen av riksvägen. Men motkravet är att samfälligheten står för 200 000 kronor av den totala kostnaden, pengar som samfälligheten inte har.

Men framstötarna till kommunen om att ta den kostnaden har hittills varit resultatlösa.

– Får vi inte ekonomisk hjälp, så kan vi tvingas att stänga av vägen, säger Urban Andersson, samfällighetens ordförande.

Det kan innebära att barnen måste ta vajervägen till skolan, där maxfarten då höjts till 100 km/h.

Mer läsning

Annons