Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybyggare fick ingen information

Valet att bygga dubbelspåret genom Västra Å är grogrund till både oro och ilska hos ortsborna.

Annons
Drabbas? Patrik Franzéns nybyggda hus kan vara ett av dem som drabbas av dubelspårsbygget vid Västra Å. Hans enda hopp om att kunna bo kvar är att spåren hamnar så långt bort från huset som möjligt.Foto: Göran Kempe

Mycket för att de anser att Trafikverkets information om vad som ska hända hittills varit i det närmaste obefintlig. Oron tog ordentlig fart när Trafikverket – alldeles i början av sommaren – slog fast att dubbelspåret skulle byggas enligt det västligaste korridorförslaget. Var än spåret hamnar i den cirka 600 meter breda korridoren kommer det att få konsekvenser för de boende i Västra Å.

En som tidigt engagerat sig för Västra Å:s sak är vägsamfällighetens sekreterare Eva-Lotta Ek-Örås. Hon bor själv utanför korridoren, men inser att livet för många i Västra Å kommer att förändras drastiskt.

Därför författade hon en skrivelse till Trafikverket i juli förra året där hon motiverar varför järnväggsbygget inte borde lokaliseras till Västra Å.

– Jag skickade det även till Askersunds kommun, men varken de eller Trafikverket har bemödat sig om att svara, säger hon.

Därför anser hon inte att de fått den chans att yttra sig innan Trafikverket bestämde i vilken korridor spåren ska ligga – som de blev lovade vid samrådet förra året.

Till de oroliga och missnöjda hör Patrik Franzén, som är en av de nyinflyttade i Västra Å. I slutet av maj blev han och familjen klar med sitt omfattande nybygge. När de startade med att göra om sin sommarstuga till ett fastboende fanns det inte med i bilden att de skulle kunna få en dubbelspårig järnväg alldeles inpå husknuten.

– Hade jag vetat vad jag vet i dag hade vi aldrig flyttat hit från Örebro. Hittills har jag inte fått ett enda papper om järnvägsbygget från Trafikverket. Jag vill att de berättar var, när och hur järnvägsbygget ska gå till, säger han.

Patrik Franzén är på inga sätt emot att det byggs järnväg, men tycker att Trafikverket brustit i informationen om planerna.

– Tvingas jag sälja kommer jag aldrig att få tillbaka det jag lagt ut på husbygget.

Han berättar att järnvägsbygget redan fått återverkningar på huspriserna. En Västra Å-bo som står i begrepp att sälja har fått sin fastighet nedvärderad 30 procent av mäklare på grund av dubbelspåret.

– Det enda jag kan hoppas på i dag är att järnvägen hamnar så långt bort som möjligt från huset, för jag trivs jättebra här i Västra Å.

Kalle Eriksson kan ha haft mer tur än Patrik Franzén, då han hann stoppa sina byggplaner i tid. Han stod i begrepp att genomföra en omfattande renovering och tillbyggnad av gården som gått i arv i flera generationer.

– Jag hade sökt och fått bygglov när jag fick höra om järnvägsplanerna. Då slog jag stopp direkt, som tur var. Nu känner jag mig som en flykting på min egen ort, säger Kalle Eriksson.

Han upplever att ovissheten är en energitjuv, som äter upp honom inifrån.

Gemensamt för dem som berörs av dubbelspåret är att de anser att Trafikverkets borde tagit kontakt med alla som bor inom den beslutade korridoren.

– Jag tycker det är dålig stil av Trafikverket. Järnvägsbygget här kan ju inte vara det första, så de borde kunnat informera oss på ett bättre sätt, säger Patrik.

Mer läsning

Annons