Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt mångmiljonbygge i vägen för spåret

När nu dubbelspåret Hallsbergs-Degerön ska dras via Västra Å riskerar bröderna Joakim och Gunnar Närkebys hönseri att hamna i vägen.

Annons

När hönseriet byggdes ut för flera tiotals miljoner kronor 2012 var det aldrig tal om något annat än att dubbelspåret skulle följa det gamla spåret genom Åsbro. När sedan Trafikverket höll sitt samråd i juli förra året gick det upp för Joakim Närkeby att dubbelspåret skulle dras genom Västra Å i stället.

– Då hade Trafikverket ingen kännedom att vårt hönseri låg mitt i korridoren, för de hade utgått från gamla kartor, berättar Joakim Närkeby.

Han är kritisk till bristen på information från Trafikverket om bygget av dubbelspåret, och hade önskat att få en karta över hur spårbygget skulle se ut på företagets marker.

– Det mesta har vi fått veta genom att läsa i tidningen, säger Närkeby.

Han har full förståelse för att infrastrukturen behöver byggas ut för att möta miljökraven, och att i det fallet allmänhetens intressen går före den enskilda människans.

– Informationen från Trafikverket har haft mycket mer att önska, men jag känner att jag inte kan påverka den här processen, konstaterar Joakim Närkeby.

Därför har bröderna Närkeby börjat förbereda sig för en flytt av hönseriet som härbärgerar 96 000 djur på de 3 600 kvadratmetrarna. Ett annat bekymmer är att deras marker riskerar att hamna på båda sidor om spåret.

Mer läsning

Annons