Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt upplägg för tradjazzen

Om tradjazzfestivalen ska överleva måste den breddas och dra ny publik. Det anser kultur- och fritidsnämnden. I går hölls ett möte där man vädjade till näringsidkare att hitta på något som kan locka folk.

Annons

Kommunens ekonomi är dålig och lagom till nästa sommar, då tradjazzfestivalen firar 30-årsjubileum, har man tvingats att krympa kostymen, vilket NA tidigare berättat om.

I går hölls ett möte där näringsidkare och ideella föreningar var inbjudna för att höra hur kultur- och fritidsförvaltningen har tänkt sig, och börja fundera på vad de själva kan bidra med. Kulturassistent Åsa Pitkänen är projektledare och berättade om hur hon ser nästa sommars festival framför sig. En utveckling, men samtidigt en återgång till ursprunget.

Minglade på gatorna

– Förr minglade folk ute på gatorna och det kom musik ur varenda buske. Tanken är att vi ska få tillbaka det till att bli en hemvändarhelg. Vi vill att det ska hända mycket saker hela tiden, och allt behöver inte vara jazzrelaterat, utan det ska bli en stadsfest för hela familjen.

Åsa Pitkänen vädjade till butiksinnehavare och krögare att komma med egna idéer om vad de kan hitta på i sin verksamhet, som drar folk. Den krassa sanningen är att kommunen inte kommer att ha råd att hyra in särskilt många tradjazzband, utan det kanske i stället blir någon större artist, som inte nödvändigtvis spelar tradjazz.

Hålla fast

Michael Malmborg från Venus Choklad deltog i mötet, och han uppmanade kommunen att hålla fast vid tradjazzen.

– Vi går mot strömmen, och då blir vi unika och folk kommer hit. Vi ska inte gå i den fällan som andra har gjort och bli en jazzfestival. Jag ser framför mig ”Tradjazz 2012 – Återkomsten”!

Arne Rohdin, ledare för Tradjazzkören och engagerad i arrangörsgruppen när Tradjazzfestivalen startade, höll med.

– Tradjazzspåret ska vara mainstreet, sen kan man ha små avstickare. Men gör vi avkall på det så tappar vi allt. Jag är positiv till att utveckla det, men vi ska hålla fast vid det signum som Tradjazzfestivalen har varit för Askersund i 30 år.

Mer läsning

Annons