Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överförmynderi flyttar till Kumla

Från och med torsdag skapas ett nytt överförmyndarkansli i Kumla. Där kommer överförmynderiet att hanteras även för Askersunds kommun. Att samarbeta kring de här frågorna innebär att verksamheten blir mindre sårbar.

Annons

Askersund, Kumla och Lekeberg har kommit överens om att samverka om överförmyndarverksamheten. En överförmyndare eller överförmyndarnämnd måste finnas i varje kommun för att sköta tillsynen av förmyndare, förvaltare och gode män. Lekeberg kommer in i samarbetet först vid årsskiftet, men i och med att Askersunds överförmyndare, Britt Östensson, nu går i pension är det mer bråttom för Askersunds kommunledning. Från torsdag den här veckan ska det gemensamma kansliet i Kumla hantera även Askersund.

Handläggarna på kansliet kommer att få full delegation, vilket innebär att de ska sköta alla uppgifter som de får enligt lag. Det som blir över ligger på en vald förmyndare i respektive kommun. På kansliet ska tre personer arbeta, på totalt 2,0 tjänster. I eftermiddag i veckan har de expeditionstid i Askersund.

– Vi mister en viss närhet, men vinner kompetens och säkerhet, säger Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande.

De tre handläggarna ska ha ansvar för ärenden från alla tre kommuner, vilket innebär att de lättare kan täcka upp för varandra vid sjukdom eller ledighet. När det bara finns en handläggare, som i dag, är systemet mer sårbart.

Mer läsning

Annons