Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På språng inför jubileumssommaren

Nu börjar det hända saker som ska levandegöra jubileumssommaren på Stjernsund. I dansalen på Norrberga kulturhus har dramaövningarna och manusläsandet börjat.

Annons
Fart och fläkt i dramaövningarna när amatörskådespelarna startat träningen inför sommarens upplevelseguidningar på Stjernsund.

Ja, lite i det tysta pågår nu förberedelserna inför sommarens jubileumshögtid på Stjernsund med kungabesök och allt. I ett samverkansprojekt arbetar flera amatörteaterföreningar med att komplettera guidningarna på slottet med upplevelser genom korta teaterscener i slottsgemaken.

– Det var Johan Bergsten på Wettervik som kom med förslaget och ville ha det i sina paketresor.

Tiotal busspaket

Nu är vi hittills inbokade på ett tiotal busspaket med upplevelseguidningar, berättar Margareta Widell som har vana med jubileum eftersom hon är ordförande i den jubileumsförening som funnits i Askersund sedan långt tillbaka.

Planen i sommar är att man även ska täcka upp så många ordinare slottsguidningar som möjligt på lördagar från slutet av juni och in i augusti. Men den stora dagen är givetvis den 21 augusti då kungafamiljen besöker slottet.

– Då är tanken att vi ska kunna ge ett litet spel i stallet, om vi får ihop manus och folk.

Tidsenliga kläder

Den dagen ska det också finnas figuranter i tidsenliga kläder som vandrar runt i parken och förstärker känslan av vilken tidsepok som det jubileras kring. Det lär gå åt en del folk och Margareta Widell efterlyser fler aktörer som vill vara med i någon form.

– Det går bland annat åt fler män, men det är bråttom att anmäla sig, påpekar hon.

Just nu sker dramaövningarna och läsning av manus i kulturhuset, och de leds av Tina Ruth, amatörteaterkonsulent i länet.

Läs mer i onsdagens Nerikes Allehanda.

Margareta Widell håller ihop samverkansprojektet.
Teaterveteranerna Mats Fogelberg och Lena Malmrot från jubileumsföreningen finns med i rollistan.

Mer läsning

Annons