Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Piprensare” klara med Lerbäcks kyrkorgel

Nu är stämningen bättre än på länge i Lerbäcks kyrka. Orgeln har genomgått en stor service.

Annons

De senaste två veckorna orgelbyggaren Tomas Svenske befunnit sig inuti den pampiga kyrkorgeln på orgelläktaren i Lerbäcks kyrka. Där har han gett orgeln service och stämning. Alla pipor har lyfts från sin plats och gåtts igenom. Varje stämma, från den minsta och tunnaste, (tunnare än en penna och två decimeter lång) till de flera meter höga och decimetergrova baspiporna lyftes upp från sin plats och genomgick omsorgsfull behandling. Sammanlagt har orgeln 1 254 olika pipor.

Orgelbyggaren Tomas Svenske och hans son Christoffer har sett insidan på hundratals kyrkorglar runt om i Sverige. Bland annat har de gått igenom om alla 90 kyrkorglar på Gotland. Tomas är en verklig veteran i branschen med sina 40 ”orgelår”.

Det händer ibland att de får uppdraget att bygga nya kyrkorglar, men oftast handlar det om genomgång av Svenska kyrkans gamla orgelklenoder.

Då gör de rent orgelns pipverk, justerar upp varje pipa för sig och stämmer dem samt lagar där så behövs. För orgelbyggarna handlar en sådan här orgelgenomgång om cirka två veckors intensivt arbete med 10-12 timmars arbetsdagar.

Nu till veckan är det dags för genomgång av pastoratets andra kyrkorgel, den i Snavlunda kyrka.

Mer läsning

Annons