Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer för nytt samarbete

Laxå, Lekeberg och Askersund planerar att bilda en gemensam byggnämnd och byggförvaltning.

Annons

Ett inriktningsbeslut ska tas på respektive kommuns nästa kommunstyrelsemöte.

Precis som Laxå, Lekeberg och Askersund har en gemensam miljönämnd och miljöförvaltning finns det nu planer på att starta en gemensam byggnämnd och byggförvaltning.

– Ja, vi håller på att diskutera den här frågan nu. Inga beslut är tagna men innan sommaren hoppas jag att ett beslut är fattat, säger Anna Eriksson, s, kommunalråd i Laxå kommun.

BMB bjuds in

Under våren kommer Bergs-

lagens miljö- och byggnämnd (BMB) att bjudas in för att berätta om hur arbetet fungerar. I BMB är det Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg som samarbetar om miljö och byggfrågor.

– Jag tror att ett samarbete skulle vara bra för Sydnärkekommunerna. Genom att vi samarbetar får vi mer kompetens, säger Anna Eriksson.

Henrik Hult, c, kommunalråd i Lekeberg, tycker att förslaget är mycket positivt.

Minskar sårbarheten

– Genom att vi samarbetar så minskar vi sårbarheten, vi breddar kompetensen och det blir en mer rationell hantering.

Per Eriksson, s, kommunalråd i Askersunds kommun håller med.

Starkare

– Samverkan gör oss starkare. De frågor som planeras att behandlas i byggnämnden och byggförvaltningen är bygglov, GIS-hantering (ett datorbaserat system för att samla in, lagra, analysera och presentera geografiska data) och inspektionsärenden.

– Invånarna kommer fortfarande att få söka bygglov i sin hemkommun. Men om bygglovshandläggaren skulle vara sjuk så kan en annan bygglovshandläggare från en annan kommun ta över ärendet. Vi blir mindre sårbara, säger Per Eriksson.

På nästa kommunstyrelsemöte i tre kommunerna så kommer det att tas ett inriktningsbeslut om kommunen ska gå med i samarbetet eller ej.

Mer läsning

Annons