Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt samarbete spricker

Folkpartiet utesluts ur alliansen efter samarbetsproblem. Enligt de tre övriga allianspartierna har FP inte följt det samarbetsavtal som skrivits utan kört ett eget race.

Annons
Folkpartiets ordförande Gunilla Högberg fick under måndagskvällen ta emot beskedet om att partiet uteslutits från Alliansen.Bakom henne i bild skymtar Erling Johansson (KD).

Det politiska klimatet hårdnar i Askersund. Nu meddelar M, KD och C att de bryter samarbetet med FP och utesluter dem från alliansen. Anledningen, och droppen som fick bägaren att rinna över, var när Folkpartiet gick upp under det senaste fullmäktigemötet och lade ett eget budgetförslag.

– Vi hade ett förmöte med hela gruppen innan fullmäktige och då sades ingenting, så vi hade ingen aning om att de skulle lämna ett egna synpunkter, säger Ulf Bladh (KD), som blev tagen på sängen av folkpartiets agerande.

Ulf Bladh framhåller att när man gått in i en allians och skrivit ett samarbetsavtal så måste man hålla sig till det.

– Vi har sagt att det ska vara högt i tak, men det här strider mot det avtal partierna undertecknat, säger han.

Även Centerns Billy Ludvigsson är kritisk till Folkpartiets utspel på fullmäktigemötet under budget-debatten:

– Folkpartiet har inte följt den överenskommelse vi haft och då ser vi inte att det är aktuellt med ett fortsatt samarbete under den innevarande mandatperioden.

Calill Ohlson (M) tycker att det är trist med tanke på att man haft en bra relation under lång tid:

– De kom upp med ett budgetförslag med punkter som vi inte diskuterat igenom. Så kan man inte göra vid en överenskommelse om samarbete.

Calill Ohlson påpekar att det behövs en stark allians om man ska ta makten i valet 2014.

Hoppas hitta tillbaka– Jag hoppas att vi ska kunna hitta tillbaka till varann under mandatperioden, säger hon.

Folkpartiets ordförande Gunilla Högberg fick på måndagskvällen brevet som gjorde gällande att partiet uteslutits ur alliansen.

– Jag har tagit del av det och meddelat några styrelseledamöter innehållet. Det som står i brevet handlar ju om de andra partiernas uppfattning, säger hon.

Angående det påstådda egna budgetförslaget så förklarar hon att partiet tillstyrkte det förslag som fanns, men lämnade samtidigt egna synpunkter.

– Vi är ett litet parti och måste kunna profilera oss och delge våra synpunkter.

Hur går ni nu vidare?– De vill ju inte ha oss med, så då kör vi för egen del, med de synpunkter som vi gått till val med. Det kommer vi att köra stenhårt på, säger Gunilla Högberg.

Mer läsning

Annons