Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest mot planer på minskad belysning

I en skarpt formulerad skrivelse till kommunstyrelsen i Askersunds kommun, protesterar representanter från kommunens byar, norr om Askersund, mot kommunens planer på att begränsa belysningen längs vägarna. Uppmaningen är ”Släck inte ner landsbygden!”

Annons

Representanter från föreningar och företag i Närkesberg, Gålsjö, Mörtsjön, Lerbäck, Rönneshytta, Skyllberg, Kårberg och Ingelsby med intilliggande områden, samt Svenska kyrkan, har undertecknat. De protesterar mot att det inte finns någon färdig belysningsplan för hur framtida belysning ska planeras. Enligt skrivelsen planeras nedsläckning av 140 av totalt 452 ljuspunkter, det vill säga cirka 30 procent. I tidigare information till invånarna har planen varit att även ny belysning skulle tillkomma i områdena. Som det ser ut finns inga sådana planer just nu, enbart nedsläckning.

I skrivelsen framförs också en protest mot att många andra orter i kommunen, inte berörs av någon minskning av belysningen och att avståndet mellan belysningspunkterna borde vara lika lång överallt på alla håll i kommunen, inte längre på vissa ställen och kortare på vissa. Invånarna i byarna är också oroliga för säkerheten, till exempel vid hållplatser för skolbussar.

Begränsning av belysningen i byarna har presenterats tidigare, men ändrats. Nu undrar byrepresentanterna varför liknande förslag kommer tillbaka.

Mer läsning

Annons