Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Racing mitt i stan

Nu byggs det för bilracing mitt inne i stan.
Men lugn, det handlar om en gigantisk bana för miniracing i MK Ran:s nya lokaler.

Annons
Proffshjälp. Banbyggaren Hasse Nilsson, t vä, i samspråk med miniracingsektionens Tommy Gunnarsson.

Det måste vara åtta. Konstaterande kommer från den professionelle miniracingbanbyggaren, numera pensionären, Hasse Nilsson, och det är banspår han avser.

Just nu hjälper han MK Ran:s miniracingsektion att bygga en bana i de nya lokalerna i korsningen Stöökagatan-Trädgårdsgatan. Alltså i kraftsportklubbens gamla lokaler.

– Det här blir en stor bana, en bland de större i landet, säger Hasse som för 27 år sedan var i Askersund och uppförde den förra banan.

Under åren 1984-99 byggde han miniracingbanor på heltid i USA där sporten är stor.

– Men intresset börjar vakna till liv i Sverige också, konstaterar han.

Spårbundna

Det handlar om en bana för spårbundna bilar och Hasse är med och utformar den efter lokalens förutsättningar och klubbens önskemål.

– Den blir 42 meter lång och med åtta spår vilket ger banan SM-status, påpekar Tommy Andersson i miniracingsektionen.

Klubben har hållit på i drygt två år med att leta lämpliga lokaler. Nu finns de, och tanken är att hela MK Ran ska ha sin verksamhet där. En fin 50-års present eftersom det är jubileumsår.

– Det här är perfekt, mitt i stan och vi får rum med en så stor bana, menar Hans Gunnarsson som varit medlem från klubbens grundande 1960.

Själva tävlingslokalen kompletteras med en handikapptoalett och mekarverkstad. I planeringen finns även utrymme för en kafeteria och ett styrelserum. Målsättningen är att lokalerna ska vara helt tillgänglighetsanpassade.

– Vi hyr av Kent Åhlin som hjälpt oss på traven, förklarar Tommy.

Hjälp till investeringskostnaderna har man fått av välvilliga och generösa lokala sponsorer. Målsättningen är att miniracingen ska kunna hålla invigning i samband med sportlovet. I och med den nya banan hoppas sektionen att intresset ska öka, och att fler ska börja ägna sig åt miniracing.

Lånar ut bilar

Klubben har bilar att låna ut till dem som vill prova på. Miniracing har också varit inkörtsporten till annan motorsport för en del kändisar. Bland andra så var Ronnie Peterson en av dem som började sin bana där.

Elvis Presley hade en egen lokal där han körde miniracing, men blev ju känd inom ett helt annat område.

Nu återstår att se vad det kan fostras för kommande kändisar i MR Ran:s skola.

Mer läsning

Annons