Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridklubb med bekymmer bjöd in till julklappshoppning

I lördags bjöd Viby- rid- och körsällskap in till julklappshoppning i Askersudns ridhus. Hur det ska bli med klubbens egna ridbanor i Vretstorp är oklart, efter besked om vattenskyddszon.

Annons
Frida Isaksson, till häst, hade roligt tillsammans med bland andra Ellen Knutsson.

Klubben har över 100 medlemmar och är en av länets aktivaste i förhållande till sin storlek. Förutom aktiviteter till sina egna medlemmar servar de Vretstorpsborna med nationaldagsfirande, luciakorteger genom centrum med mera. Utvecklingsplaner finns, och det skulle kunna vara en föreningsframgångsaga. Om det inte vore för en sak.

– Förra våren ville vi renovera våra banor och bygga ut. Då fick vi plötsligt beskedet om att länsstyrelsen redan för sju åtta år sedan fattat beslut om att platsen är vattenskyddszon. Vi har funnits på samma plats i 20 år och beskedet kom som en chock, säger Marion Johansson.

Ridbanorna ligger på en sekundär vattenskyddszon. Parkområdet mitt emot, som tidigare nyttjas till parkering och marknadsområde, är ännu hårdare skyddat som primär vattenskyddszon.

– Vi får inte ta ett spadtag och absolut inte parkera fordon i anslutning till radbanorna. Över en natts togs hela vår inkomst ifrån oss, eftersom vi inte kan arrangera tävlingar utan tillgång till parkering.

– Vi får bara använda banan i befintligt skick och där börjar underlaget vara alltför dåligt för att kunna användas.

Sedan beslutet kom har klubben arbetat hårt för att hitta en lösning, bland annat via samtal med kommunen och med privata markägare för att kunna ha ridbanor på annan plats, men hittills utan framgång.

– Min uppfattning är att om det handlat om ett pojklag i fotboll som varit utan plan hade det blivit ramaskri, men för oss händer ingenting.

Den hjälp som klubben får av kommunen är via det lokala aktivitetsstödet, som alla föreningar med barn- och ungdomsverksamhet får. Klubben har sparat pengar i många år för att kunna satsa på en utveckling.

– Vi vet att kommunens ekonomi är begränsad och har sparat ihop omkring 100 000 kronor som vi är beredda att lägga som eget bidrag. Men nu står allt still.

Enda sättet som klubbmedlemmarna just nu har till att träna och arrangera aktiviteter är att hyra in sig i andras anläggningar.

– Helgens julklappshoppning fick bli i Askersunds ridhus, vårt läger på jullovet har vi nere i Laxå, i bland använder vi Lindhults anläggning i Hallsberg... Men Vretstorp har alltid varit vår bas och det är där som vi vill vara på egen anläggning och med möjlighet till utveckling, säger Marion Johansson.

– Vi måste värna om vattenförsörjningen i Vretstorp. Det bästa vore att ridklubben hittade en annan plats, som inte ligger lika centralt i Vretstorp.

Det säger Hallsbergs kommuns tekniska chef, Marianne Christiansen. Hon menar att klubben inte har något avtal om att nyttja parkdelen mitt emot ridbanorna till parkering eller annat, utan att det är en muntlig uppgörelse som tillkommit under åren.

– Ridklubben har fått gratis nyttjanderätt av oss tills den dagen Trafikverket beslutar om byggande av bron över järnvägen. När det blir vet vi inte. Men en vattenskyddad zon är det viktigt att värna om. Det handlar om hela Vretstorps vattenförsörjning och kunskaperna och därmed också reglerna kring detta har ökat under de år som ridklubben funnits på platsen.

Varför fick inte klubben något besked av kommunen när länsstyrelsens beslut kom om att deras område var vattenskyddszon?– Det kan jag inte svara på, eftersom jag inte jobbade här då. Men man har som förening alltid också ett eget ansvar att ta reda på saker.

Har ni någon hjälp att erbjuda ridklubben?– Ekonomiskt blir det svårt. Vi särbehandlar ingen i fördelandet av pengar. Om ett fotbollslag skulle efterfråga en plan att spela på gäller samnyttjande med andra planer i första hand, liksom ridklubben får samnyttja andras ridtält.

– Det vi ska göra i första hand är att åka ut och titta på alternativa platser. Vi hade en förhoppning om att kunna göra det innan jul, men det hanns inte med. Eftersom det är en klubbverksamhet med hästar vore det bästa med en plats som inte ligger lika centralt i Vretstorp.

Läs mer i tidningen eller köp e-tidningen här nedan

Marion Johansson

Mer läsning

Annons