Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röj inför skidsäsongen

Det putsas och fejas, spolas och röjs. Zinkgruvan IF:s klubbstuga och skidstadion ska bli fina inför vinters skidsäsong. Nu väntar man bara på snön.

Annons
Trimning. Mats Bjärmark snyggar till vid klubbstugan.

Växtligheten har en tendens att ta över under vår och sommar. För att slyn inte ska vara i vägen när snötäcket lägger sig brukar tränare, föräldrar och andra medlemmar i Zinkgruvans IF samlas för att röja upp inför vintern. I går hade föreningen en sådan arbetsdag.

Ett 20-tal arbetsvilliga har slutit upp för att dra sitt strå till stacken, medan ungdomarna passar på att köra ett träningspass.

Storstädning

Klubbstugan får sig en riktig storstädning, då varenda skrymsle görs rent. Utomhus brummar trimningsmaskinerna när Mats Bjärmark, Rickard Johansson och Johan Johansson kör av området runt stugan.

– Men det viktigaste är att röja upp längs elljusspåret, och så att man kommer fram till vattenledningarna. Det växer upp mycket kring anslutningarna, där vi kopplar på slangarna som används för att spruta snö. Det måste också vara öppet så att vi kan dränera, annars kan det frysa i ledningarna, säger Mats Bjärmark.

Jörgen Ingvarsson och Anders Liimatainen har åtagit sig att spola rent luft- och vattenledningarna, och samtidigt kontrollera om det är någonstans de har gått sönder. Det är ett digert arbete, för det finns runt fem kilometer rör runt om i skogen.

– Det blir mycket skit i rören, fåglar vill gärna bygga bo, säger Anders Liimatainen.

Erica Bjärmark och Petra Hallén-Johansson knallar runt slingan för att märka ut anslutningsplatserna på de fasta vatten- och luftrören, där man kopplar på slangarna till snökanonerna som används för att fylla spåren med konstsnö.

Olika benämningar

– Om det skulle strula på någon sträcka kan man säga till de andra att komma till exempelvis B1, och då vet alla var det är. Förr har man använt andra benämningar, men det är inte alltid så lätt för de som är nya att veta precis var man menar, säger Erica Bjärmark.

Tanken är att det ska underlätta för att få flera att åta sig att spruta snö på vintern. Är det ett för litet gäng blir det sårbart, eftersom man helst ska spruta dygnet runt när rätt kyla infinner sig.

Att vara med och hjälpa till på arbetsdagen är självklart tycker de, eftersom det jobb de gör nu har stor betydelse inför vintern.

– Det är så i ideella föreningar, men får ställa upp. Bara man kommer hit är det alltid roligt, säger Petra Hallén-Johansson.

Spolning. Det samlas mycket skit i vatten- och luftledningarna under vår och sommar. För att det inte ska bli problem i vinter spolar Jörgen Ingvarsson och Anders Liimatainen rent alla rör.
Märkning. Till vintern blir det lättare för de som sprutar snö att hitta eventuella fel. Erica Bjärmark och Petra Hallén-Johansson märker upp kopplingarna för att underlätta kommunikationen.

Mer läsning

Annons