Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samåkning kan bli framtidens melodi

Askersund kan bli en samåkningskommun. När kollektivtrafiken inte når fram får boende i glesbygden ta ratten i egna händer.

Annons

Åsbro intresseförening arrangerar en föreläsning i Tallbackskyrkan den 17 november kl 18.30 med Kajsa Holst från Mobilsamåkning.

Mobilsamåkning är ett system som gör det möjligt för invånare i en by eller kommun att mata in vilka sträckor de tänkt att köra bil, så att andra kan gå in och söka på det för att kunna åka med. Man kan boka resor via mobiltelefonen eller en webbläsare.

Den som åker med betalar en del av resekostnaden.

Intresseförening

Åsbro intresseförening har fått EU-bidrag för att göra samhället mer ekologiskt och energisparande, och använder en del av pengarna till denna föreläsning.

Mobilsamåkning skulle kunna vara en lösning för vissa Åsbrobor, men än mer intressant är det kanske för andra kommundelar, där kollektivtrafiken är ännu sämre, menar Staffan Korsgren i Åsbro intresseförening.

– Det är ett sätt att fylla bilarna som ändå ska gå. Titta på bilarna som åker i dag, det sitter en eller max två personer i dem, fast det finns plats för fem, säger han.

Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande, ska prata allmänt om kommunens strategi för hållbart resande under föreläsningskvällen. Han ser det inte som orimligt att Askersunds kommun skulle kunna gå in och aktivt jobba för att införa ett samåkningssystem i hela kommunen.

Kommunens ansvar

– När vi inte kan upprätthålla en bra kollektivtrafik på våra små orter, så har kommunen ett ansvar att göra vad vi kan för att man ska kunna bo kvar ändå, säger han.

Men han kan inte lova att man kommer införa just det här systemet. Det beror exempelvis på vad det kostar.

Mer läsning

Annons