Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samfällighet söker bidrag till larm i kyrkorna

Lerbäck-Snavlundas kyrkliga samfällighet har ansökt om bidrag för att installera brand- och stöldlarm i kyrkorna.

Annons

Kyrkorna har inte haft något larm innan, och nu har man ansökt dels om tillstånd enligt kulturminneslagen, dels kyrkoantikvarisk ersättning för att kunna installera ett heltäckande larmsystem.

Nya regler

– Enligt nya regler så krävs det ett manuellt larmsystem, med en knapp som man ska trycka på om det börjar brinna. Men vi ska titta på om man kan installera ett komplett system som varnar per automatik om det börjar brinna eller om någon bryter sig in, säger Gustaf Svensson, kyrkonämndens ordförande.

Det är ingen speciell händelse som föranlett ansökan, men rent generellt hör man mycket om inbrott i kyrkor, då exempelvis koppar är väldigt åtråvärt.

Om den kyrkliga samfälligheten inte får något statligt bidrag för larmen, så kommer man ändå att installera någon typ av system, men då kanske det bara blir en manuell variant, eftersom det är billigare.

När kan det installeras?

– Vi hoppas det kan bli av nu i vinter i alla fall. Vi håller på och tittar på vad vi ska ha för något, det finns lite olika alternativ. Så fort vi får en idé om vi får bidrag eller inte så ska vi gå vidare, säger Gustaf Svensson.

Mer läsning

Annons