Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar på fliseldning

Skyllberg Industri lägger om från olja och el till fliseldning för anläggningen i Kårberg. Det ger vinster både för miljön och ekonomin.

Annons
Plats för skorsten. Grunden för den nya flispannan är lagd. Där Hans-Erik Wallin står kommer en 17 meter hög skorsten att torna upp mot himlen.

Ledningarna är dragna, plattan för pannrummet gjuten och asfalten till flisupplaget är vältrat och klart. Om någon vecka kommer byggnaden, pannan och den 17 meter höga skorstenen att sättas på plats.

– För uppvärmningen har vi hittills använt oss av el, och till betbadet för trådarna har vi haft olja som bränsle, berättar underhållschefen Hans-Erik Wallin.

Steg två

Nu är snart den tiden förbi och i stället ska värmen från den nya och mer miljövänliga flispannan spridas i anläggningens samtliga lokaler.

Som ett steg två kommer senare även betbaden att värmas upp med skogsråvaran, flis.

– Pannan har hög kapacitet och kommer även att försörja personalhuset ”Dragskivan”, samt några intilliggande bostäder med värme.

På årsbasis gör anläggningen över med 2 miljoner kilowattimmar för uppvärmningen. Beräkningen är att det kommer att gå åt runt 4 000 kubikmeter flis som motsvarar ungefär 1 000 kubik staplad rundved. Det mesta kommer att hämtas från bolagets egna skogar.

Miljötanke

–  Det finns givetvis en miljötanke bakom det här. Andra syften är att komma ifrån oljeberoendet och dessutom att vi gör ekonomiska vinster, menar Hans-Erik Wallin.

Den 30 november ska allt vara klart att starta upp. Den dagen kommer landshövding Rose-Marie Frebran att invigningstala och tända pannan i Kårberg.

Mer läsning

Annons