Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista mjölkbonden slutar efter 50 år

Nu har de sista korna i Närkesberg mjölkats. På tisdagsmorgonen skickade mjölkbonden Lennart Jansson på Gilltorps gård iväg sina sista mjölkkor.

Annons
Dags att åka. Djurtransportören Peter Erlandsson från Folkessons Åkeri hämtade korna på Gilltorps gård.

För ungefär 50 år sedan fanns det över 100 mjölkbönder i Närkesberg. I dag finns ingen kvar, för nu är det färdigmjölkat på den sista kvarvarande gården med mjölkkor. När djurbilen i gryningen på tisdagsmorgonen backade till för att lasta de tio sista korna gick en epok i graven.

För mjölkbonden Lennart Jansson och hans fru Anne-Marie var det lite kluvna tankar när kornas binslen lossades i ladugården.

– Det känns vemodigt, men samtidigt skönt. Det blir ju andra rytmer nu, menar Lennart.

Under snart 50 år har han mjölkat kor, morgon och kväll. Sedan 1972 som egen företagare.

– Jag tog över efter farsgubben då, säger han.

Hankat sig fram

Det har hankat sig fram och familjen har klarat sig bra.

– Man får rätta mun efter matsäcken.

Lennart har i princip skött ladugården ensam. Anne-Marie har bland annat drivit ortens lanthandel, och därefter jobbat som vikarie inom äldreomsorgen. Som mest har det funnits 25–30 mjölkkor på gården, och som fått god omvårdnad av sina ägare.

– Det är en frihet att vara bonde, man har ju ingen som basar över sig. Jag är uppväxt med det här och vet inget annat, förklarar Lennart som bakom sig har sju år i skolan och självlärd inom yrket.

Anne-Marie förklarar bondelivet som en livsstil, som är svår att släppa, och så är det för Lennart. Därför kommer han att ha lite ungdjur för köttproduktion kvar.

– En tom ladugård är väldigt svårt att se. Då är det bättre att det finns några djur kvar där, säger Anne-Marie.

– Det blir inte så bundet med ungdjur, konstaterar Lennart.

– Det är mjölkningen som har slitit, påpekar hans hustru.

Och det är också en sviktande hälsa som fått Lennart att trappa ner verksamheten. Att jobba i ladugården sju dagar i veckan med mjölkning två gånger om dan i runt 40 år har sitt pris.

Ont om semester

Visserligen har de under någon period haft avbytare ett par dagar i månaden, men Lennart hade svårt att hålla sig därifrån ändå. Semestrar har det också varit ont om:

– Vi var och hälsade på min syster i Ljungdalen, men det är väl snart tio år sedan, minns Lennart.

Han har på nära håll kunnat följa utvecklingen inom sitt lantbruksområde. Mjölkproduktionen i dag sker i storskalighet med robotmjölkning. Något som kräver stora investeringar om man ska få ut någon vinst.

– De som är unga och har stort intresse kan ju satsa. Vi måste ju ha mjölk även i framtiden, säger Närkesbergs sista mjölkbonde innan lastningen av kor tar sin början.

Över dörren till ladugården sitter en skylt med texten Gilltorps gård, ”Mjölk är kvalité-vår affärsidé”. Den kanske får sitta kvar som ett minne över en odalmans trägna slit i en produktion som har gett många Närkesbergare kraft och näring under årens lopp.

Tomhet. Djurbilen har lämnat gården. Lennart och Anne-Marie blickar ut över ett vinterklätt landskap som ger lite ljus i mörkret den dag då deras mjölkproduktion avslutades.

Mer läsning

Annons