Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skitviktig invigning i centrala Askersund

Det har jobbats intensivt med frågan sedan 2012, och under måndagen invigdes den äntligen – en permobilanpassad allmän toalett.

Annons
Lars-Ove Wren och Siv Ahlstrand, RFF, inne på den nyinvigda, permobilanpassade toaletten i Askersunds centrum.

Det är Rådet för funktionshindersfrågor, tidigare Kommunala handikapprådet, som drivit frågan om en tillgänglighetsanpassad toalett under många år. Sedan tidigare finns en relativt ny toalett på Hamntorget, men den är inte anpassad för permobiler.

– Den är inte tillräckligt rymlig, men den som vi inviger i dag är anpassad för permobiler med gott om utrymme på båda sidor om stolen, säger Lars-Ove Wren, vice ordförande i Rådet för funktionshindersfrågor, RFF.

Han menar att behovet av en sådan här toalett har varit stort i Askersund – både för turister och för permanent boende.

– Gå på toaletten måste vi alla, och det kan inte vara rätt att vissa måste ta sig hem för att få göra det, tycker vi, så därför har vi drivit den här frågan.

Det har jobbats intensivt med att få till den nya fasiliteten sedan 2012. Lars-Ove Wren förklarar att det varit en del turer kring var toaletten skulle placeras.

– Först såg det ut som att det inte skulle gå att bygga om den här, och vi ville ju ha den centralt så det har funnits fyra förslag.

Men nu står den alltså klar, och är öppen för allmänheten. Toalettens adress är Stora Bergsgatan 21, precis bakom Rådhuset i Askersund.

Mer läsning

Annons