Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skjutningar i Vättern blir regeringsfråga

Länsstyrelsen i Västra Götalands län överlämnar nu till Regeringen att avgöra om Försvaret får tillstånd för utökade skjutövningar över ön Hammaren i Vättern.

Annons

Askersund. Miljöprövningsdelegationen, som är ett fristående miljöprövningsorgan inom länsstyrelsen, har bedömt att utökade skjutningar kommer att ha påverkan på miljön i området. Området är naturskyddat enligt nätverket Natura 2000, som styrs av EU-direktiv. Det innebär att området är klassat som ”särskilt bevarandeområde”.

– Utifrån Natura 2000-bestämmelserna bedömer vi att följden ger en påverkan på miljön, säger Martin Jansson, ordförande i miljöprövningsdelegationen på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Ett beslut i frågan fattades av delegationen i april, och därefter har frågan överlämnats till regeringen. Själva syftet med att överlämna ärendet till regeringen är försvarets intresse ska vägas mot Natura 2000-bestämmelserna.

– När vi fått ett uttalande från regeringen kan vi också ta ställning till den andra delen i försvarets ansökan, om tillståndet leder till miljöfarlig verksamhet, säger Martin Jansson.

När regeringen ska behandla ärendet är oklart.

Frågan om det utökade tillståndet är stor i kommunerna kring Vättern. Bland annat finns namninsamlingar med cirka 18000 namn mot de utökade skjutningarna.

Fakta Försvarets ansökan

Försvarets ansökan innebär en utökning av antalet dagar med flygning och skjutning från 20 dagar per år i nuvarande tillstånd till 50 dagar per år i Vättern. Flygning ska ske med JAS 39 Gripen, Sk 60, helikoptrar och ett fåtal obemannade luftfarttyg, så kallade UAV.

Mer läsning

Annons