Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola i överlevnad

Envisa mygg och bitande nattkyla. Sjöängsskolans åttondeklassare får verkligen prova på det hårda friluftslivet när Civilförsvarsförbundet håller lägerskola om konsten att överleva och klara sig i naturen.

Annons

Människans grundläggande basbehov, och hur man uppfyller dem även när förutsättningarna inte är de vanliga, står i centrum när eleverna drillas av instruktörer från Civilförsvarsförbundet i Örebro. Det är andra året de håller utbildning i skogen vid Trösslingstorp med åttondeklassarna på Sjöängsskolan, och syftet är att ungdomarna ska lära sig ta hand om sig själva och överleva i naturen.

Scenariot är så att Askersunds kommun har varit utan el i sju dagar och det brinner i staden. Kommunledningen bestämmer sig för att evakuera skolan, och eleverna bussas ut till en kriscentral i skogen.

– De kommer ner på eftermiddagen och får direkt en utmaning när de ska gå med sina väskor en viss sträcka, så får de känna på hur det är att bära sin packning, berättar instruktören Eva Stelin.

Eleverna får sedan göra diverse övningar i kommunikation, samarbete och teambuilding, för att förstå att man måste jobba ihop för att alla ska klara sig. De får också lära sig om brandsäkerhet, utesäkerhet som vad man ska göra när man går vilse, krishantering och akuthjälp.

– Vi jobbar mycket upplevelsebetonat, så de själva får upptäcka och känna på. Det medför att de växer som människor, hoppas vi, säger Eva Stelin.

Frivilliga resursgruppen (FRG), som är en del av Civilförsvarsföreningen i Askersund-Laxå, deltar och hjälper till med det praktiska runt omkring. Samtidigt är det en övning för dem att till exempel laga stora mängder mat i kokvagnen.

Ellinor Tagesson och Madelene Vestermark är två av eleverna som deltagit i övningen, och de tycker att det har varit roligt och lärorikt, även om det varit kallt på natten och mycket mygg.

– Det är kul att umgås med klassen så här, det blir på ett annat sätt än i skolan, säger Ellinor Tagesson.

– Det har varit bra att lära sig första hjälpen, så man vet vad man ska göra om någon gör sig illa. Nu är man mer säker på vad som kan hända, och vad man ska göra om det händer, säger Madelene Vestermark.

Josefine Haglund och de andra åttondeklassarna får äta ute i det fria.
Sven-Peter Johansson och Irene Persson från Frivilliga resursgruppen i Askersund hade ett hektiskt jobb med att laga mat i kokvagnen åt lägerdeltagarna.
Efter lägerlivet ska tältet städas och all packning bäras till bussen. Victoria Boberg och Maria Karlsson ligger i.

Mer läsning

Annons