Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola riskerar böter på 700 000: "Allvarliga brister"

Askersunds kommun riskerar ett vite på 700 000 kronor. Detta sedan Skolinspektionen konstaterat allvarliga brister på Sjöängsskolan.

Annons
Sjöängsskolan i Askersund.

Sjöängsskolan är en skola för elever mellan klass 6 och 9 och har cirka 440 elever. Statliga myndigheten Skolinspektionen har regelbundet inspekterat skolan, enligt de senaste inspektionerna finns det allvarliga brister i skolverksamheten. Skolan har, enligt Skolinspektionen, stora brister i arbetet med att uppmärksamma, utread och åtgärda elevers frånvaro. Klotter och nedskräpning åtgärdas inte och studiemiljön präglas inte av studiero.

– Vi förutsätter att ansvariga i Askersund kommun omedelbart genomför de kraftfulla förändringar som krävs för att alla elever vid Sjöängsskolan ska få en god studiemiljö och det stöd i skolarbetet de har rätt till, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen, i ett pressmeddelande under onsdagen.

Mer än en tredjedel av eleverna i årskurs 9 lämnade Sjöängsskolan utan godkända betyg i alla ämnen förra året. Ordningsreglerna på skolan anses oklara.

Askersunds kommun åläggs att rätta till bristerna före den 27 november 2014. Annars kan Skolinspektionen ansöka hos förvaltingsrätten om att kommunen ska betala vite på 700 000 kronor till statskassan.

Enligt ett pressmeddelande på Askersunds kommuns hemsida kommer kommunen nu att upprätta en handlingsplan för att åtgärda problemen. För barn- och utbildningsförvaltningen kommer arbetet att ha högsta prioritet. Sjöängsskolan kommer redan till hösten att få förstärkning med en ny tjänst som biträdande rektor och organisationen för specialpedagogiskt stöd på skolan kommer också att förstärkas.

NA rapporterar mer om ärendet i morgondagens NA.

Mer läsning

Annons