Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolelever skriver filmmanus

En film om att våga vara den man är, som visas på utomhusbio i vår. Det är målet med ett projekt på Närlundaskolan, som alla elever är inblandade i.

Annons
Klurigt. Ludvig Nilsson och Lisa Enoxon skriver om troll som blir mobbade för att de har korta svansar. De får lite tips av författaren Sören Olsson.

Kreativiteten flödar på Närlundaskolan. Fjärdeklasserna är i full gång med att författa ett manus till den film som alla elever på skolan sedan ska hjälpas åt att sätta ihop. NA besökte dem nyligen när de fick besök av barn- och ungdomsboksförfattaren Sören Olsson. Han hjälpte dem då att lägga grunden för berättelsen, beskriva vilka karaktärerna är och hur världen runt dem ser ut. Och han ska återkomma en gång till och ge feedback när de har skrivit sitt manus.

Inspiration

– Jag har berättat om mitt författarskap och hur vi gör när vi skriver våra berättelser. Hur inspiration kan komma ur olika situationer i livet och hur man kan utmana sina egna idéer och tänka tvärtom, säger Sören Olsson.

Fjärdeklassarnas manus ska sedan delas ut till alla klasser på skolan, som får ansvar för var sin scen att gestalta.

– De kommer att få tänka på scenografi, kostym och scenrörelser, säger Johan Högberg, fritidspedagog, som leder projektet.

Det har kommit till stånd genom att man fått nästan 100 000 kronor från Kulturrådets satsning ”Skapande skola”. Det har gjort att man kan ta hjälp av Sören Olsson i manusskrivandet, och teatergruppen Martin Mutter när det kommer till att spela in scenerna.

Det övergripande temat för de fem historierna i filmen är att man ska ha rätt att vara avvikande.

Sören Olsson tycker det är ett roligt sätt att jobba med barn och kultur.

– Det bubblar verkligen i dem av kreativitet och idéer. De har inte börjat hämma sig själva och tycka att saker är pinsamt, säger han.

Filmprojekt

Filmprojektet kommer att bli en del av många olika ämnen som eleverna läser, framför allt svenska. Den färdiga filmen blir 30-40 minuter, och det kommer att bli en storslagen premiärvisning.

– Vi kommer att visa den på utomhusbio på en stor duk, annars får vi inte plats med alla. Vi kan ju bli upp emot 1 000 personer med alla 270 elever, deras föräldrar, syskon och lärare, säger Johan Högberg.

Hur är änglar? Wilma Johansson och hennes grupp beskriver hur änglarna ser ut, var de bor och vilket språk de pratar. Ängelska, så klart!
Berättar. Oskar Karlsson tycker att det är roligt att hitta på historier.

Mer läsning

Annons