Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skörd till salu i både Åsbro och Askersund

Det är skördetid. Det märktes på flera håll i Sydnärke under lördagen, bland annat under skördemarknaden i Åsbro och under äppeltemat på Kalles Trädgård i Askersund.

Annons
Hos Kalle Eriksson, ägare till Kalles Trädgård, gick äppelpressen varm under lördagen. - Av 37 kilo äpplen får man 50-60 procent färdig must, förklarar han.

Vid Åsbro, där skördemarknaden var en del i Framtidsveckan, märktes en viss besvikelse över att besökarna inte vara så många. Blåsten tros ha varit starkt bidragande till det.

- Två keramiksaker blåste iväg nästan på en gång och gick sönder, så nu vågar jag inte ha något upp-packat, säger keramikern och konstnären Anna G. Ruuska.

Annars var det mesta på utställningsborden ätbara ting, såsom lokalt odlade grönsaker, honung och så brödet då som klass 5 från Åsbro skola sålde.

- Vi vill åka på Bodaborg på skolresa, därför är vi här i dag, förklarar Erik Moberg som inte själv hjälp till och bakat men väl finns med vid försäljningsbordet.

Tord Helgesson demonstrerade gärna äppelpressen, som är i trä och skötts för hand. Den lånas ut av Åsbro Intresseförening till de som vill musta äpplen på hemmaplan.

Just äpplen var även temat för dagen vid Kalles Trädgård i Askersund. Där var dock äppelpressen betydligt större och maskindriven.

- Det ligger i tiden att människor vill återuppta den kunskap som börjat falla i glömska från deras mor- och farföräldrars tid, säger ägaren Kalle Eriksson, medan han låter alla provsmaka av pinfärsk äppelmust.

Till pomologen Christer Sandberg var det kö bland de som ville få sina äpplen artbestämda, en uppgift som Christer nogsamt fokuserade på via provsmak och koll i uppslagsverket.

Åsbro Intresseförenings äppelpress var av det mindre slaget. Tord Helgesson visar hur det ska gå till.
Pomologen Christer Sandberg provsmakade sig igenom besökarnas äpplen för att kunna artbestämma dem.
Unga försäljare. Vid Åsbro skördemarknad sålde elever fårn klass 5 bröd för att samla pengar till sin skolresa. Från vänster Jennie Holmer, Jonna Henriksson, Lars Balke, Erik Moberg och Albin Halldin. Foto: Åsa Eriksson

Mer läsning

Annons