Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skratt på frukostmenyn

Förutom allehanda matiga godsaker stod skratt på menyn på tjejfrukosten i Snavlunda. Annalena Schöllin föreläste om skrattets fördelar, och deltagarna fick också öva sig i olika typer av skratt.

Annons
När frukostbesökarna börjar fejk-skratta tillsammans med Annalena Schöllin kommer snart det äkta skrattet.

Efter att de 30-talet kvinnor som besökte tjejfrukosten i församlingsgården i lördags hade tagit för sig från det välfyllda frukostbordet, tog Annalena Schöllin över scenen. Hon är hälsopedagog och tror stenhårt på skrattets läkande verkan.

– 100 skratt påverkar kroppen lika mycket som en halvtimmes promenad. Det är en inre jogging kan man säga, berättade Annalena.

På 1950-talet skrattade vuxna i snitt 24 minuter per dag. I dag ligger siffran på 6 minuter. Det måste bli mer, tycker Annalena. Därför borde alla handväskor innehålla en clownnäsa, roliga historier, bilder på folk som skrattar, en skrattpåse och en penna eller något annat avlångt föremål som man kan sticka in mellan mungiporna för att få dem att lyfta på sig, de dagar då det är svårt att le. Kroppen gör nämligen ingen skillnad på ett fejkat skratt och ett riktigt, de positiva effekterna sätter i gång ändå, berättade Annalena.

Hon fick också frukostbesökarna att prova på några skrattövningar med olika skratt, som tummen upp-skrattet som går ut på att man höjer tummen mot varandra och brister ut i skratt. Det dröjde inte lång tid förrän alla upptäckte att det riktiga skrattet snart tog över.

Mer läsning

Annons