Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutar efter 52 åri vädrets tjänst

93-årige Hugo Karlsson är inne på sitt 52:a år som klimatobservatör på sin hemgård i Sörbytorp. Nu tycker han det är dags att sluta, och i går avtackades han av SMHI.

Annons
Avtackning. Bengt-Göran Fahlén från SMHI, till höger, tackade i går Hugo Karlsson för hans långa tid som klimatobservatör.

Det är en beundransvärt lång tid som Hugo Karlsson lämnat nederbördsuppgifter till SMHI. Den första rapporten gav han den första november 1959.

– Då var det uppehåll, men på natten regnade det 2,2 millimeter, läser Hugo i sina gamla papper.

Klimatstationen har dock funnits i Sörbytorp sedan 1919. Då var det Hugos framlidne hustru Karins farfar som skötte tillsynen.

Stationen blir kvar på gården och avläsningarna tar Hugos svärson Ebbe hand om efter den första mars.

Nu summerar Hugo sin tid som väderman i västra delen av Askersunds kommun. Om den första observationen inte var fylld av väderdramatik så blev det än värre i början av november 1968. Då skrev han till och med ett tillägg till den ordinarie blanketten:

”Efter en regnig vecka i oktober sätter regnet in med ovanlig styrka, och fortsätter hela fredagen den 1 november, för att på eftermiddagen bli snöblandad och temperaturen sjunker till 0 grader.

Varvid hela marken överdrages med ett glasklart ishölje och skogen börjar brytas utav... Ett oväder med sällan skådat mått med skogen på stora områden bruten på mitten”.

Väderets variationer som Hugo noterat och skickat till SMHI ligger nu som underlag för landets klimatforskning.

– Vi har cirka 630 klimatstationer i landet, och därutöver 140 automatstationer, berättar Bengt-Göran Fahlén, assistent på SMHI som kom till Sörbytorp för att avtacka.

– Jag och hela SMHI framför ett varmt tack för Hugos ovärderliga insatser.

Nu kan Hugo sitta och titta ut genom köksfönstret när Ebbe mäter nederbördsmängder. Några goda råd kommer han säkert att förmedla även i fortsättningen.

Mer läsning

Annons