Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småorter får ta saken i egna händer för att få bredband

Askersunds kommun uppmanar byalagen på småorterna att ta saken i egna händer om de vill ha bredbandsfiber till husen. På torsdag kväll bjuder man in till ett informationsmöte där det berättas hur man går till väga.

Annons

Tätorter med mer än 200 invånare i Askersunds kommun har redan fått tillgång till bredbandsfiber. Nu är det dags för nästa steg, orter med 50-200 invånare ska också anslutas. Men det har visat sig att ingen kommersiell aktör är beredd att satsa. Om de boende i dessa bygder vill ansluta sina hus till fibernätet, så måste de själva kavla upp ärmarna och ta tag i saken. Bara det finns kanalisation, det vill säga tomma rör, nedgrävda, så lovar Telia att blåsa i själva bredbandsfibern. Den ger hushållen tillgång till snabbt internet, men även andra tjänster inom tv och telefoni.

På torsdag kl 18.30 har kommunen bjudit in till ett möte i Sjöängsskolans aula.

– Det riktar sig till intresserade byalag i Askersund. Vi berättar hur de kan gå till väga för att ro i land sitt kanalisationsprojekt. Vilka steg det handlar om, lite tips om hur de kan tänka, säger Daniel Bergström, IT-ansvarig på Askersunds kommun.

Han säger att det troligen kommer att komma nya statsbidrag, som byalagen kan söka för att få ekonomiskt stöd till bredbandsutbyggnaden. Om man har gjort grundarbetet när pengarna kommer ökar chansen att få bidrag.

– Kommunen kommer att bistå projekten så gott vi kan. Vi tycker att det är viktigt att vi har en bra IT-infrastruktur, det är en överlevnadsfråga. Om vi får ut fiberanslutningar till glesbygden blir kommunen ganska unik i det här fallet, säger Daniel Bergström.

Mer läsning

Annons