Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart byggstart på bergigt Edö

Snart sätts skoporna i backen på Edö. De första byggklara tomterna ska fram under hösten och vintern. Till våren hoppas kommunen att pengarna för tomtförsäljning ska börja rulla in.

Annons

Företaget NCC vann upphandlingen, och får 13,1 miljoner för att röja skog, färdigställa tomterna, bygga vägar, installera belysning, dra VA-ledningar och bygga en gång- och cykelväg in till Askersunds tätort. Totalt räknar kommunens tekniske chef Kjell Hedenström med att exploateringen av etapp 2A ska kosta 20–25 miljoner.

Hur stor slutsumman blir beror på hur mycket man måste spränga berg i området, och hur stora schaktmassor som måste forslas bort, och därför har kommunen valt att lämna den delen utanför grundavtalet med entreprenören. Det är ett så kallat partneringavtal, som innebär att kommunen och NCC har tagit fram budget och planering gemensamt. De kostnader som blir utöver det delar man på.

Det området man startar med har arbetsnamnet Edö Parkterrass, eller etapp 2a, och ligger i nordöstra delen av den planerade nya stadsdelen. Att man inte börjar med etapp 1 beror på att detaljplanen där drog ut på tiden då kommunen inte fick strandskyddsdispens.

Det kommer att bildas 26 tomter, som tekniska förvaltningen delat in i tre lägen, beroende på tillgången till sjöutsikt (se faktaruta).

Den här delen av Edö är väldigt bergig, så det kommer att bli mycket sprängningar.

– Man har alltid vetat att det är ett bergigt område. Etapp 1 var en lagom munsbit att börja jobba med, det här området är mer komplicerat. Men det blir ett riktigt fint område att bo i, så vi vill inte banga för den sakens skull, säger Kjell Hedenström.

I slutet av oktober räknar NCC med att börja arbetet på plats. Till våren och sommaren nästa år ska tomtförsäljningen starta, och det är de som sedan tidigare anmält sig till kommunens tomtkö som först får erbjudandet. I tomtkön står 53 namn, varav 40 har anmält intresse för Edö.

En upphandling av mäklare ska göras för att få fram vem som ska sälja tomterna. Kjell Hedenström har gjort en grov beräkning över vad de kan generera i intäkter, och om allt går enligt den kan man få in 17,2 miljoner. Det täcker alltså inte kostnaderna för exploateringen.

– Men det vi bygger upp nu med gång- och cykelväg, VA-ledningar och belysning har vi nytta av i nästa etapp, och då kan vi gå plus. På totalen hoppas vi gå åtminstone plus minus noll på Edö, säger Kjell Hedenström.

På onsdag, den 5 oktober, bockar kommunen formellt av starten på Edö-projektet klockan 15.30.

Mer läsning

Annons