Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snavlunda för barnens skull

På många småorter drar man ner på servicen. I Snavlunda gör man tvärtom och bygger en ny skola. Familjen Tinglum känner en stor lättnad över att deras barn kan fortsätta gå i skolan precis runt hörnet.

Annons
Nästan 50 skolbarn går i Snavlunda skola. Paret Tinglums dotter Mathilde är en av eleverna. Lillasyster Amanda går på förskolan och lillebror Adam, 10 veckor, kommer i och med bygget av den nya skolan (i bakgrunden) även han att kunna gå sina första förskole- och skolår i Snavlunda.

Kulturkrocken mellan Oslo och Snavlunda blev stor, men familjen Tinglum känner att de gjorde helt rätt när de flyttade till den lilla byn för barnens skull.

– Jag är uppvuxen i närheten och gick själv i skolan här, så jag vet att det är en bra plats att växa upp på, säger mamma Madeleine.

Maken Andreas känner en stor trygghet i byns sammanhållning.

– Jag vet att barnen har det bra både i skolan och på fritiden för alla känner alla. Här leker ungarna med varandra blandat, både stora och små.

Familjen flyttade till samhället för fyra år sedan och har följt diskussionerna om skolans vara eller icke vara med stor oro.

– Hade de bestämt sig för att lägga ner skolan hade vi nog flyttat, även om vi trivs jättebra annars. Det hade blivit så mycket skjutsande, säger Madeleine.

– Jag pluggar i Örebro och Andreas jobbar där, så det är långt att åka varje dag. Men det är absolut värt det för barnens skull. Det är ett lugnt och bra liv här ute.

I februari ska den nya skolan vara färdig och Tinglums ser positivt på nybyggets effekt på samhället.

– Det är några yngre familjer som flyttat hit de senaste åren och jag tror att den nya skolan absolut kommer att göra att det flyttar hit ännu fler, tror Andreas.

Reportageserien Framtidens Askersund

I en serie artiklar tittar NA på framtidsutsikterna för Askersund. Vad vill politikerna och vad vill kommuninvånarna?

Del 1 handlar om boende. Tillgången på bostäder är en avgörande faktor för kommunens utveckling.

Läs även artiklarna om kommunens visioner kring boende samt de lokala mäklarnas bild av utbud och efterfrågan på kommunens orter i dagens NA.

Mer läsning

Annons