Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöröjning spräcktekommunens budget

De senaste två kalla och snörika vintrarna är inte enbart av godo. Förra årets budgeterade snöröjningskostnader sprack med ett minus på runt 2 miljoner kronor.

Annons
Högt och lågt. Röjning av trottoarer, gator och snötäckta tak spräckte budgeten med 2 miljoner.

Snön lyser vit på taken. Det låter ju riktigt fint och vintrigt vackert. Men det finns alltid en baksida, och den kan vara att det blir kostsamt för kommunen när det krävs ideliga röjningar och sandning av torg, gator och trottoarer.

Förra kalenderåret budgeterade man med 1,3 miljoner kronor i kostnader. Notan slutade på 3,3 miljoner. Det blev dyrt tyckte ”stämman”, men röja måste man ju göra. Och då blir det för tekniska förvaltningen att ta till osthyveln:

– Vi får skära ner på allt. Vi har ju sålt några fastigheter så där finns ju lite att hämta, säger tekniske chefen Kjell Hedenström.

Det kan ju bli en tredje snövinter med start i slutet av det här året. Har ni budgeterat med högre kostnader nu?

– Nej, vi har normalbudgeterat som vi brukar. Vi har ju haft bra vintrar tidigare. Det går inte att budgetera för extremvintrar, vi måste ha pengar till annat också, konstaterar Hedenström.

Kommunens snöröjare har gjort så mycket de kan, men det finns förstås synpunkter på hur och när man röjer.

– Många ringde nu när det blev töväder eftersom det blev mycket halt. Andra har synpunkter på att vi börjar röja för sent efter snöfallen, och någon har klagat över att vi stört sömnen genom att börja för tidigt på morgonen, berättar Annette Wallin, tillförordnad gata/park chef.

En del undrar också över var man kan få tag på sand.

– Det finns att avhämta på kommunförrådet, meddelar Annette.

Nu är det nytt år och nya pengar har lagts in på snöröjningskontot. Återstår att se om kung Bore i fortsättningen är givmild åt kommunen eller vintersportsentusiasterna.

Mer läsning

Annons