Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden vill ge de äldre valmöjlighet

De äldre på kommunens särskilda boenden ska få två maträtter att välja mellan.
Det har socialnämnden beslutat, och vill dess-utom att det ska inrymmas i samma budgetram som tidigare.
Det blir nu upp till tekniska förvaltningen att försöka infria önskemålen.

Annons

Askersunds kommun har fått kritik i jämförelser med andra kommuner för att man bara serverar en rätt till de äldre. Socialnämnden hoppas nu att man kan ändra på det.

– Vi tycker det är viktigt att man har valmöjligheten. Det kanske inte är alltid som man är sugen på det som serveras, och då ska det finnas ett annat alternativ, säger Siv Ahlstrand (S), socialnämndens ordförande.

Nämndens budget tillåter inga utsvävningar, men ordföranden menar att det borde gå att rymma inom samma budgetram.

– Vi vet att det går för så gör man på andra håll. Om andra kök kan klara av att laga flera rätter, varför skulle inte vi kunna göra det?

I fina karotter

Man vill dessutom att maten ska levereras i fina karotter, i stället för kantinerna, som används i dag. Det ser mycket trevligare ut på borden när maten är fint upplagd, menar Siv Ahlstrand.

– Undersökningar visar att de äldre äter lite mer när det är fint dukat, och det är viktigt att man äter bra när man är äldre, säger hon.

Redan i dag brukar omsorgspersonalen lägga upp maten snyggt i den mån de hinner. Men det vore bättre om den kom levererad till boendena på det sättet.

Kan bli svårt

Det kan dock bli svårt, menar kostchefen Susann Palm. Hon har inte formellt fått uppdraget av socialnämnden när NA kontaktar henne, och har inte hunnit utreda frågan. Men just kantinerna är svåra att komma ifrån i tillagningsprocessen, det kan hon säga direkt.

– Vi vill ha in så mycket som möjligt i ugnarna och om man skulle använda ugnsformar som man har hemma så skulle vi inte utnyttja utrymmet maximalt. Men visst skulle vi kanske kunna lägga över potatis i mindre karotter, säger Susann Palm.

Ökad kostnad?

Om det är möjligt att servera två rätter till samma kostnad som en, det måste hon titta närmare på. Spontant tror hon dock att kostnaden kommer att öka.

– Vi måste även titta på om vi har möjlighet till det i köken. Det måste ju finnas material, verktyg och plats till det, säger Susann Palm.

Jessica Henulin

019-15 54 02

[email protected]

Mer läsning

Annons