Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soptipp på rastplatsen

Containrarna på Stora Hammarsundsbrons rastplatser är till för trafikanterna. Men de fylls även av andra, och när de är fulla kastas sopsäckarna bredvid.

Annons
Missbrukad container. På bara några dagar är containern fylld, och sen lämnar ”lortgrisarna” sitt avfall bredvid. Timo Hirsikangas är nästan uppgiven över hur folk bär sig åt med sitt hushållsavfall.

Timo Hirsikangas sköter Trafikverkets rastplatser vid Hammarsundsbron och ute vid Koviken. Sommartid har han ett riktigt otacksamt jobb att hålla rent och snyggt. Speciellt runt sopcontainrarna vid Hammarsundet.

Det tar 2–3 dagar så är behållarna överfulla, och det som inte går ner kastas utanför av ”lortgrisarna” som stannar till där. I värmen luktar det inte gott när man stiger ur bilen. Problemet är att det inte enbart handlar om trafikanternas skräp.

Struntar i skylten

Trots att det finns en skylt som anger att inget hushållsavfall eller grovsopor får läggas där, så struntar en del blankt i det och lämpar av vad de har samlat ihop på andra platser än i bilen eller husvagnen. Timo hävdar med bestämdhet att många sommarstugeägare på väg mot Örebro tar med sig avfallet till Hammarsundsbron. Vid flera tillfällen har det funnits tv-apparater och bildäck slängda intill behållarna.

– De har råd att bygga sommarstugor för flera miljoner, men inte att ta hand om sitt eget avfall på ett riktigt sätt, säger han.

Har kollat bilnummer

Han har själv noterat flera bilnummer och vid kontroll har det visat sig att bilägarna bor i Hallsberg eller Örebro och har sommarvistelse i sydnärke.

Timo säger att det inte finns en chans att hålla efter när ”sopberget” bara växer. Han får ofta beställa hämtningar och containerbyte för att det ska vara snyggt och städat på rastplatserna.

– I Stockholm finns det kameraövervakade rastplatser. Det kanske vore en idé här också, säger han.

Får skäll av turister

Timo menar att han gör så gott han kan och plockar skräp dagligen.

– Det här är så onödigt, och jag får ofta ta emot skäll av turisterna för att jag inte håller rent. Men vad ska jag göra när folk inte lyder de skyltar vi har satt upp på containrarna, suckar Timo Hirsikangas.

Mer läsning

Annons