Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sören ska såga skidhjältar under VM

Han har avbildat idrottsstjärnor som Björn Borg och Pernilla Wiberg. Nu ska träskulptören Sören Niklasson till skid-VM i Norge för att göra nya konstverk – på paradgatan Karl Johan i centrala Oslo.
– Det ska bli väldigt roligt, säger Niklasson.

Annons
Sören Niklasson, Åsbro, ska åka till skid-VM i Oslo och göra träskulpturer av kända skidåkare med hjälp av motorsåg.

Sören Niklasson från Åsbro är en erfaren träskulptör. Idrottstjärnor som han har avbildat i trä är många, och nu väntar ett nytt uppdrag under skid-VM i Oslo som pågår mellan den 23 februari till 6 mars.

– Det ska bli väldigt roligt, men det är inget lätt jobb. Pressen är stor på att det måste bli bra skulpturer, säger Sören Niklasson, som dock inte känner av någon nervositet.

– Nej, det vill jag inte påstå. Jag vet att jag klarar av det här.

Föreslog samarbete

Mannen bakom projektet är Keith Karlsson, manager åt det svenska guldhoppet Charlotte Kalla. Det var han som tog kontakt med Niklasson och föreslog ett samarbete, som till slut mynnade ut i ett avtal som sträcker sig fram till vinter-OS 2014 i ryska Sotji.

– När Keith presenterade det hela tyckte jag att det lät väldigt kul. Jag tackade ja ganska snabbt, men kommer inte att investera några pengar i det. Det blir en ren inkomst för mig, berättar Niklasson, som kommer att jobba på flera stora idrottsevenemang de kommande åren.

Närmast väntar alltså uppdraget i Oslo där han kommer att vara på plats under den avslutande tävlingsveckan. Schemat är fullspäckat, och varje dag ska en ny träskulptur av en skidåkare stå klar på paradgatan Karl Johan i centrala Oslo.

Precis som tidigare är Sörens enda redskap en motorsåg, och konstverken kommer att vara i normalstorlek. Efter VM säljs de på auktion och pengarna kommer gå till välgörande ändamål.

Även norska skidåkare

Att det blir de svenska guldhoppen Charlotte Kalla och Marcus Hellner är redan klart, och Sören Niklasson öppnar sedan för att det kan bli statyer med nors-

ka skidåkare.

– Det lär väl bli Marit Björgren och Petter Northug. Det beror väl lite på hur det går i tävlingarna också.

Förutom skid-VM har Niklasson även ett projekt på gång i Västergötland tillsammans med Bert Karlsson. Tanken är att han ska bygga stubbar för året-runt-boende i nöjesstaden i Götene, men just nu står projektet still.

– Det har blivit tvingade att göra om detaljplanen, och besked kommer först till hösten. Innan dess lär det inte hända något, säger Niklasson.

Mer läsning

Annons