Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soroptimisterna hyllade två unga kvinnors insatser

Musikalisk komedi och viktiga insatser för kvinnors utveckling och självständighet. Det var blandningen som Askersund/Laxå soroptimistklubb bjöd på i Folkets hus på söndags-eftermiddagen.

Annons
Stipendiater. Elin Weiss och Moa Lundfelt tilldelades Askersund/Laxå soroptimistklubbs stipendium av Ann Lindvall och Catherine Westling, som också är president för Soroptimisternas Sverigeunion.Foto: Katarina Hanslep

ASKERSUND. Det var fullsatt i Folkets hus när Askersund/Laxå sorptimistklubb i samarbete med NVKK och ABF bjöd in till firandet av Internationella kvinnodagen.

Scenen hade byggts om till ett vindsförråd. Och fram steg Carina, som letade efter något. Huset var sålt, barnen utflugna och före detta mannen, Pelle, hade flyttat.

– Om jag bara visste vad jag letade efter. Var la jag det nu? Jag vet att jag hade ett, sa Carina, och kom på att det var hennes liv hon letade efter, där bland kartonger med gamla träningskläder, leksaker, diabilder ...

Carina, som spelades av skådespelerskan Cathrine Westling, konstaterade att hon inte ville bli en av de kvinnor som någon hade användning för, som hennes mamma hade varit. En bekräftelseknarkare.

– Jag behöver mig. Det är nu jag ska ta hand om mig själv och göra det jag vill. Jag måste hitta mitt liv, det är nämligen inte slut.

Det musikaliska teaterstycket är skrivet av Katarina Mazetti och just nu turnerar Catherine Westling tillsammans med Regionteatern i Blekinge och Kronoberg med föreställningen. Askersundsföreställningen var en av 64 stycken på turnén.

Carina Westling är också soroptimisternas unionspresident i Sverige, vilket ju passade extra bra på internationella kvinnodagen. Soroptimisterna är en av världens största politiskt oberoende kvinnoorganisationer.

Sedan två år tillbaka delar Askersund/Laxå Soroptimistklubb ut stipendier till kvinnor som är engagerade i frågor som handlar om att stärka flickors och kvinnors ställning.

I år tilldelades två kvinnor från Askersunds kommun stipendiet.

Det ena gick till Moa Lundfelt, som går på gymnasiet arbetar som tränare för Askersundsgymnasternas trupp.

Hon har varit tränare i fem år, och del av soroptimisternas motivering till utmärkelsen var att hon med sitt arbete bidrar till att stärka kvinnors möjlighet till självständig utveckling och hälsa.

Det andra stipendiet gick till Elin Weiss, skribent från Olshammar.

Hon arbetar ideellt med att blogga, recencera böcker och delta i debatter med feministisk inriktning.

En del av soroptimisternas motivering var att Elin med ordets och pennans hjälp har hjälpt till att stärka kvinnors ställning.

– Det här känns jättekul och som ett erkännande av det man arbetar ideellt med, sa Elin Weiss efteråt.

Under våren kommer soroptimisterna att starta ett lokalt projekt, men inriktningen är ännu inte bestämd.

Den 13 april och den 11 maj kommer föreningen att hålla öppna möten och diskutera bland annat asylsökandes situation och våld i nära relationer.

Fullsatt. Det var fullsatt i Folkets hus på Internationella kvinnodagen.

Mer läsning

Annons