Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statliga pengar till dagis på kvällstid

Staten är beredd att skjuta till drygt 100 000 kronor för att Askersund ska få barnomsorg på obekväm tid.

Annons

Askersunds kommun avser att införa barnomsorg på andra tider än dagtid. För att pejla behovet begärde kommunen in intresseanmälningar. Det visade sig att 55 barn från 30 familjer hade behov av omsorg – i huvudsak på kvällstid och helger.

Utifrån det underlaget sökte kommunen statsbidrag och har nu blivit beviljat 1 822 kronor per barn för 2014. Skolverket har därför reserverat en totalsumma på 100 186 kronor. Bidraget avser perioden september-december.

– Just nu går vi igenom vilka barn som har rätt till den omsorgen, säger Malin Skyrman Kindervall på barn- och utbildningsförvaltningen.

Den kvälls- och helgöppna barnomsorgen kommer att förläggas till en enda plats i kommunen – men var är inte bestämt. Då det kan bli tal om en hel del skjutsande beroende på var i kommunen barnen bor kan även det medföra att platsbehovet blir mindre än antalet kommunen sökt pengar för.

Förutom statsbidrag har kommunen avsatt 1,5 miljoner kronor till den formen av barnomsorg. Familjernas egna insats ryms inom kommunens maxtaxa.

– När vi väl fått reda på hur många barn som har behovet, kommer statsbidraget bland annat gå till inköp av sängar, förklarar Skyrman Kindervall.

Mer läsning

Annons