Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styrka och precision viktigt i plöjning

Nordsvenskar och ardennerhästar och deras ägare visade prov på precision och styrka på söndagen när årets distriktsmästerskap i plöjning avgjordes på åkern i Esperud.

Annons
SM-ekipage. Gunnar Bärlund och nordsvenskarna Opal och Bellman ska tävla i plöj-SM nästa helg.Foto: Katarina Hanslep

Esperud. Alla ekipage kom inte från länet, och deltog följdaktligen inte i DM, men såg ändå tävlingen som ett tillfälle att öva. Nästa helg är det nämligen SM i plöjning, i Halltorp strax söder om Kalmar. En av de tillresta var Johan Eriksson och Cecilia Tolf med hästarna Ruben och Rambo från Bettna i Sörmland.

– Vi brukar åka på plöjningstävlingar i angränsande län, just för att få plöjningen bedömd och komma ut lite, berättade Cecilia.

Domaren Arnold Hässel från Huskvarna har dömt plöjning med häst i 25 år och hade för dagen rest till Esperud för att döma.

– Det är fin jord och hög klass på plöjningen idag, tyckte han.

Ytorna, så kallade tegar, var alla 60 gånger 11 meter, och ekipagen hade två timmar på sig att klara av plöjningen. Men det gick lätt i det fina vädret. Tävlingen arrangerades av anrika Örebro läns bergslagers hästavselsförening, som fyller 100 år 2016. Reglerna är satta av JUF, Jordbrukarnas ungdomars förbund. Och distriktstävlingen gick bra.

– Nu har vi finslipat formen inför plöj-SM. Alla ekipage som stod på startlinjen idag är kvalificerade och kommer till start i SM nästa veckan, berättade medarrangören Gunnar Bärlund från Närkesberg, som själv tävlade med nordsvenskarna Opal och Bellman.

Nordsvenskar. Bellman och Opal kom etta i DM i plöjning.
Tegar. Fem ekipage är försedda med fem lika stora ytor, 60 gånger 11 meter.
Från Sörmland. Hästarna Rambo och Ruben från Bettna körs av Johan Eriksson och Cecilia Toft, som ser tävlingen som en uppladdning inför SM.
Rast. Hästarna behöver en rast i plöjningen.

Resultat i plöjtävlingen

1) Johan Eriksson, Sörmland, 83, 2) Gunnar Bärlund, Örebro, (1:a DM) 75,5, 3) Roland Wirenborg, Västmanland 70, 4) Lars Jansson, Örebro (2:a DM) 66,5, Jonas Karlsson, Dalarna 52,5.

Mer läsning

Annons