Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Team tar emot personer som behöver hjälp

Att samordna och vägleda till rehabilitering och egen försörjning för framför allt långtidssjukskrivna och långtidsarbetslösa. Det är syftet med det mottagningsteam som startat i Sydnärke.

Annons

 – Teamet ska se till att ingen hamnar mellan stolarna. Det finns fall där personer stått utan inkomst och inte vetat var de ska få hjälp, och så ska det inte vara, säger Soili Jämsä som representerar arbetsförmedlingen i Laxå och Askersund.

Mottagningsteamet i Sydnärke är det första i länet och har nyligen dragit i gång sin verksamhet. Sedan smygstarten i februari har man redan ärenden i alla medverkande kommuner.

– Det handlar om personer som på olika sätt behöver samordnad hjälp från flera myndigheter att hitta till rätt insats. Det kan vara personen själv, en anhörig, socialtjänsten eller någon annan myndighet som i samråd med den berörda tar den första kontakten med oss, säger Anna Windh som är projektledare för gruppen.

Det finns redan andra projekt för att få långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna till försörjning. Varför behövs mottagningsteamet?– Tidigare har det inte alltid fungerat med samverkan. Det finns projekt men ingen har riktigt vetat vad som funnits och tagit ansvaret för att hitta rätt. Mottagningsteamet hjälper till att göra rätt matchning, säger Jessica Werner från Försäkringskassan.

Teamet poängterar att de inte finns för att ta över fungerande verksamhet, utan att vara ett komplement som lotsar till rätt ställe. Målet är att komma till egen försörjning genom arbete eller studier. Andra former av stöd kan också vara aktuella, exempelvis aktivitetsstöd.

– Vi kan hjälpa till att komma till rätt ställe. Det finns både projekt för hela Sydnärke, som På väg, och i kommunerna. I Askersund finns till exempel Försteget, i Hallsberg finns Aniara och i Kumla finns individuellt stöd till utveckling, ISU-enheten, säger Anna Windh.

– Vårt arbete blir också en slags inventering över de insatser som finns. Saknas det något i någon kommun? tillägger Anna Windh.

Arbetet utgår från individen, vad personen har gjort tidigare, vad den vill ha hjälp med och göra i framtiden. Inledningsvis träffar personen teamets representant och gör en kartläggning med bland annat bakgrund, önskemål, nuvarande situation och så vidare. Därefter träffas hela teamet som tillsammans arbetar fram ett förslag som presenteras för personen.

– Det är frivilligt det vi föreslår. För det är viktigt att personen själv är delaktig och vill vidare mot någonting, säger Anna Windh.

– Det här är ett bra sätt för att lära oss av varandra. Vi kommer närmare och kan hitta gemensamma lösningar. Att hitta egen försörjning gynnar både individen och samhället, säger Soili Jämsä.

Mer läsning

Annons