Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid för omvårdnad, men inget annat

Visst är situationen sådan att personalen i princip bara hinner med det viktigaste, att ge omvårdnad. Det medger enhetschefen för Borgmästargården Lena Hedesand.

Annons

Hon är chef för kommunens särskilda boenden Borgmästargården, Lärkbacken och Lerbäckshemmet.

Situationen för personalen är ansträngd, men att det skulle ta upp emot en timma när de boende larmar, vilket hon också hört ryktas om, är inget som kunnat beläggas. Ingen har kunnat ge ett konkret exempel på när det ska ha skett.

Neddragning på personal

– Larmar det så ska personalen komma så snart man kan. Det är två i varje hus och det kan hända att de i ena huset är upptagna med någonting som kräver att man är två, och inte kan komma ifrån. Så visst kan man få vänta upp emot 15–20 minuter, säger Lena Hedesand.

Borgmästargården fick en liten neddragning av personal i samband med att socialnämnden beslutade om att grundbemanningen ska vara 0,64 årsarbetare per brukare. Men bemanningen har hela tiden legat något högre eftersom vårdtyngden är högre just på det boendet.

Den höjdes nyligen med några timmar i veckan för att personalen inte ansåg sig ha tid att sköta städningen.

Tycker du att bemanningen är tillräcklig?

– Det beror på vad vi ska ha för kvalitet. Det är klart jag skulle önska att vi kunde ha mer så att vi kunde ha två på varje hus och en som cirkulerade i de allmänna utrymmena, säger enhetschefLena Hedesand.

Hon anser att personalen räcker till för att ge den omvårdnad brukarna har rätt till, men några aktiviteter därutöver kan man inte direkt räkna med.

Det får i så fall ske i samarbete med externa aktörer.

– Ett studieförbund ska sätta i gång grupper för de som vill baka, så det är på gång. Det har kommit önskemål om att många vill göra det.

Promenader utomhus finns det normalt sett inte tid till, men alla boende på Borgmästargården har tillgång till en egen uteplats utanför lägenheten så frisk luft kan de alltid få.

Mer läsning

Annons