Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafiksituationen i Harge ska ses över

Trafikproblematiken i Harge under sommarmånaderna kommer att tas upp i tekniska nämnden den här veckan.

Annons
vill sänka hastigheten. Ingvar Persson, ordförande i Harge vägsamfällighet och Torsten Lagerström jobbar för ett övergångsställe, en gångväg och sänkt hastighet för att öka trafiksäkerheten i Harge. Foto: Tove Svensson

Sedan en tid tillbaka kämpar Harge vägsamfällighet med att försöka få till en hastighetssänkning från 50 till 30 kilometer i timmen på Hargebadsvägen mellan Harge missionshus och Harge vandrarhem. Vägsamfälligheten jobbar även för att få till ett övergångsställe och en gångväg vid sidan om den aktuella vägen.

– Vi vill sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen för att öka trafiksäkerheten. Under sommarmånaderna är det mycket bilar som parkerar tätt på båda sidor om vägen, säger Ingvar Persson, ordförande i Harge vägsamfällighet.

– Vi vill därför ha ett övergångsställe från campingen till badstranden och bassängbadet. Vi vill även ha en gångväg vid sidan om vägen, säger Ingvar Persson.

Torsten Lagerström bor intill Hargebadsvägen.

– Jag blir nervös av att se barn som springer ut på vägen för att komma till badet. Därför vore det bra med en gångbana och ett övergångsställ, säger Torsten Lagerström.

Vägsamfälligheten skrev till Askersund kommun som svarade och sände vidare frågorna till länsstyrelsen som endast behandlar frågan om hastighetsbegränsningen.

Länsstyrelsen tog upp hastighetsbegränsningen och skickade ut den på remiss. Frågan om övergångsstället och gångbanan skickade länsstyrelsen vidare till Trafikverket.

Tekniska förvaltningen i Askersunds kommun skrev i förra veckan en skrivelse till tekniska nämnden kring trafiksituationen i Harge. Handläggaren och gatuingenjören Bo Synnermo vill inte avslöja vad som står i skrivelsen innan tekniska nämnden har fått den. Tekniska nämnden har möte denna vecka och då kommer trafikproblematiken i Harge att tas upp.

När det gäller övergångsstället så står vägsamfälligheten för den enligt Bo Synnermo eftersom vägen ligger utanför en tätort och är en så kallad enskild väg.

Den statliga vägen går enligt Bo Synnermo från riksväg 50 och fram till parkeringen till Hargebaden.

När det gäller önskemålet om en gångväg från campingen till badet så har tekniska förvaltningen svårt att svara på önskemålet eftersom Askersunds kommun inte äger marken.

När det gäller hastighetsbegränsningen på 30 kilometer i timmen så har länsstyrelsen skickat ut förslaget på remiss. Askersunds kommun, polisen och Trafikverket har på sig till den 3 september att lämna synpunkter.

Mer läsning

Annons