Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikverket bygger inte cykelparkering och väderskydd

Väderskydd och cykelparkeringar i Åsbro ska inte bekostas av Trafikverket utan ska byggas i samarbete med kommunen och Länstrafiken. Det beskedet ges av Lisa Herland, projektledare för ommbygnationen av busslinjerna.

Annons

Åsbro. I tisdagstidningen berättade NA om att representanter för Åsbro intresseförening ifrågasätter bygget av nya busshållplatser vid länsväg 608. Bland annat undrar de varför inga cykelparkeringar byggts, om väderskydd kommer att sättas upp och om hastigheten vid den nya busshållplatsen även fortsättningsvis kommer att vara 70 kilometer i timmen. Både cykelparkeringar och större väderskydd betonades i Trafikverkets förstudie, som även användes som beslutshandling.

Enligt Lisa Herland, projektledare på Trafikverket, kommer Trafikverket inte att bygga några cykelparkeringar eller väderskydd vid de nya busshållplatserna.

– Vi har samarbetat med kommunen i frågan, och kommunen har ansvaret för att anlägga cykelparkeringar. För de nya väderskydden som är planerade ansvarar Länstrafiken, säger Lisa Herland.

Hon säger att även om både väderskydd och cykelparkering finns med i Trafikverkets kalkyl, innebär inte det att Trafikverket ansvarar för det. Det sker i samarbete med andra.

– Men jag förstår såklart de som bor där. De vill ju att cykelparkeringarna och väderskydden ska sättas upp, oavsett vem som gör det, säger hon.

Att cykelparkeringen dröjt kan ha att göra med att mycket ny personal tillkommit på Askersunds kommun sedan förstudien gjordes.

Hon säger också att busshållplatserna är byggda utifrån att buss 704 inte ska gå genom samhället, utan enbart trafikera länsväg 608.

– Det bygger på länstrafikens trafikplan.

Någon förändring av säkerheten vid busshållplatsen vid Missionskyrkan är inte planerad.

– Den är framtagen med hjälp av våra trafikexperter och bedöms som säker som den är byggd.

Inte heller hastigheten 70 kilometer i timmen vid den nya hållplatsen ska ändras.

– Inte som det ser ut nu. Hastigeheten bedöms som säker, säger Lisa Herland.

Mer läsning

Annons