Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turismaktörer hjälper varandra

Turister i Askersund ska helst inte bara göra en grej, utan flera. Gärna också övernatta. Turismaktörerna runt om i kommunen har börjat samverka i en ny förening för att dra nytta av varandra och utveckla besöksnäringen.

Annons

Bakgrunden är att kommunen styrt om turismarbetet och ska starta ett turistråd, där representanter från turistnäringen ska sitta med. Nu har ett 40-tal företag och föreningar organiserat sig, och ska snart formellt bilda Askersunds turistnäringsförening, som i sin tur ska välja representanter till turistrådet.

– Man kan säga att initiativet kom från kommunen från början, men när vi haft möten och diskuterat det här så har vi ångrat att vi inte gjorde det här tidigare, säger Magnus Lilja, klubbchef på Askersunds golfklubb och drivande i arbetet med att bilda föreningen.

Paketlösningar

Vid ett möte förra veckan drogs de stora dragen upp med stadgar, mål och visioner. Den 10 juni har föreningen sitt första årsmöte och då ska en styrelse väljas. Ett av de övergripande syftena är att öka samarbetet mellan aktörerna.

– De flesta aktörer är ensamma i sin marknadsföring och gör alla insatser själva. Det kan man göra, men för att få full effekt kan man samverka och skapa paketlösningar. Om jag har en stor grupp på golfklubben exempelvis, så kan jag ge dem förslag på vad de kan göra mer i området, säger Magnus Lilja.

Genom att fler gör så kan turisterna stanna längre i kommunen och gynna fler besöksnäringsidkare.

– Nästan alla aktörer har något som är världs-unikt och det har förts fram för dåligt. Vi vill jobba med kvalitet och mångfald och skapa en upplevelseinriktad turism i Askersund.

Att turismaktörerna också nu får chansen att påverka politiken på området i kommunen är bara en fördel, tycker Magnus Lilja.

Mer läsning

Annons