Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistchef: "Allt är litebättre i Askersund"

Den nya gemensamma organisationen med näringsliv och turism och ett turistråd ska lyfta och utveckla turismen i sommarstaden Askersund.

Annons

Det finns mycket att bygga vidare på när det gäller att locka turisterna att stanna till i kommunen. Det menar näringslivs- och turistchefen Henrik Olofsson.

– Allting är lite bättre här. Alla har en stad, men vi har trästaden Askersund. Alla har en sjö, men vi har Vättern med sin vackra skärgård. Alla har en skog, men vi har Tiveden som är lite häftigare, säger han.

Grundplattformen är den nya organisationen där både företagarna och andra turistaktörer, tillsammans med kommunen, har att driva turistutvecklingsfrågorna.

Jobbar tillsammans

– Kommunen arbetar med och för, men inte åt företagen. Vi jobbar tillsammans för att öka antalet turistgäster.

Vinster man når är exempelvis gemensam marknadsföring och samarbete med att erbjuda paketlösningar som ger besökarna upplevelser i kommunen.

– För att lyckas med så kallad paketering så måste de som ”packas ihop” lita på och komplettera varandra.

Om vi då tittar tio år framåt, vad kommer att hända?

– Vi har en ökande trend inom turismen i hela kommunen. I dag ligger vi på 50 000 besök på turistbyrån, och den siffran kommer att öka. Jag tror att turismen är den gren som har mest utvecklingspotential i kommunen, menar Henrik Olofsson.

Olofsson framhåller att det är väldigt viktigt att bygga på det som redan finns:

– Vi har jättebra företagare och turistaktörer som hela tiden tar små steg framåt. Våra anläggningar är bra på turister, konstaterar han.

Turismen bygger till stor del på bra boende och mat, aktiviteter samt upplevelser. I kommunen finns en stor bredd av dessa utbud.

– Det kan vara allt från en promenad i Tiveden till större arrangemang och shopping.

Uppåtgående trend

Henrik Olofsson tror att det inom tio år totalt finns fler gästsängar att erbjuda än i dag.

En uppåtgående trend är också de så kallade ställplatserna, alltså övernattingsparkeringar för husbilar och husvagnar. Ett behov som bara ökar i och med att husbilsförsäljningen skjuter i höjden.

– Där investerar vi nu i en ny servicebyggnad som blir en stor förbättring för både citycampen och gästhamnen.

Fisket

En annan potential som Henrik Olofsson tror kan utvecklas mer är fisket.

– Det är helt unikt att ha i princip all fisk i rena vatten och på ett ställe. Mindre turistaktörer skulle kunna ta tag i det och ordna fiskeguider, fisketurer och liknande, menar han.

Askersund beskrivs som en sommarstad, men vad händer då på vintern?

– Det man ser är kontrasten, det är nog lika livfullt här på vintern på jämförbara orter. Men sommaren betyder mycket här och då blir det förstås en stor kontrast.

Askersund är en perfekt liten stad för paketlösningar även under vinterhalvåret.

– Här kan man bedriva mysig julhandel med små personliga butiker i stället för stora kedjor. Man kan fika, äta och bo över.

Skidanläggningen i Zinkgruvan är ett av vinterns ”smultronställen”. Fina möjligheter till skidåkning och rekreation. Kanske även där en paketlösning med skidåkning och ett boende om någon tar sig an befintliga boendemöjligheter på orten.

– Det finns mycket som redan nu är bra, både sommar och vinter, och det finns stora positiva förutsättningar att jobba vidare på det. Jag är väldigt positiv inför framtiden, säger Henrik Olofsson.

Mer läsning

Annons