Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två av 30-talet politiker svarade

Artikel 0 av 300
Val 2014
Visa alla artiklar

Oron i lärarleden är stor inför att nära nio tjänster sparas bort till kommande läsår.

Annons

Det var i höstas som barn- och utbildningsförvaltningens chef Diane Stenbacka lämnade förvaltningens förslag till budget för 2014-2016.

För att klara de tilldelade ramarna skulle förvaltningen behöva spara in på personal. Sammanfattningsvis behövde 8,96 tjänster skalas bort från skolor, fritidshem och förskolor.

I konsekvensbeskrivningen konstaterade förvaltningschef Stenbacka att en sådan besparing skulle få oönskade effekter för både personal och elever.

Givetvis medförde budgetförslaget att även oron började sprida sig i lärarleden.

Lärarförbundet med cirka 200 medlemmar i kommunen sände därför ett öppet brev till ett 30-tal politiker via epost strax före jul förra året. Samtliga representanter för kommunens politiska partier med poster i kommunstyrelsen eller barn och utbildningsnämnden.

I det noterar Lärarförbundet att det redan innan besparingarna är svårt att ge eleverna möjlighet att nå kunskapsmålen på grund av den låga lärartätheten.

Förbundet hade väntat sig klargörande svar på hur Askersunds politiker såg på skolan. Men av 30 utvalda var det bara Katarina Raneborn (V) och Klas Folenius (KD), som bemödade sig att svara.

– Inne på Ica fick jag i alla fall en klapp på axeln och ”bra med brevet” av Solveig Samuelsson (socialdemokratisk ordförande i barn och utbildningsnämnden), säger lokalföreningens ordförande Marianne Wright.

Katarina Raneborn konstaterade i sitt svar att nämnden fått ett extra tillskott på drygt 5,6 miljoner kronor. Med det tillskottet förutsatte hon att inga tjänster behövdes dras in, för några neddragningar sade hon sig inte känna till.

Men de pengarna är enligt Diane Stenbacka öronmärkta till särskilda insatser – främst på Sjöängsskolan. En miljon kronor är även riktade till en eventuell utökning av barnomsorgen på obekväm tid. Så budgetförslaget där 8,96 tjänster ska sparas bort kvarstår enligt Stenbacka.

Att politikerna i Askersund inte är medvetna om de personalneddragningar som barn- och utbildningsnämnden står inför anser Marianne Wright är skrämmande.

På grund av det klena gensvaret på öppna brevet skickade Lärarförbundet återigen ett brev – den här gången till respektive partis företrädare. Resultatet blev lika magert – endast Katarina Raneborn svarade.

– Med tanke på det klena engagemanget är det inte svårt att förstå den oro som sprider sig hos skolpersonalen i kommunen, konstaterar Marianne Wright.

I dag samlas Lärarförbundet till ett styrelsemöte, där de troligtvis kommer att ge politikerna en tredje chans att ge ett svar.

Alla artiklar i
Val 2014