Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulfs historia blir film

Ulf Westerblads bok om hans liv på barnhem och sinnesslöanstalter ska bli dokumentärfilm som ska sändas på SVT i höst.
Samtidigt jobbar han vidare på bok nummer två som behandlar samma ämne.

Annons
Livet blir film. Filmfotografen Peter Fredlund zoomar in Ulf Westerblad i en inspelning där han berättar om sitt liv.

Ulf Westerblads första bok, ”Barndomens långa skuggor” väckte stor uppmärksamhet, och gav ny het glöd i den begynnande debatten om hur Sverige behandlade redan utsatta i början av 1900-talet. Berättelsen är en rysare, bara med det tillägget att berättelserna är hämtade från en kall verklighet.

– För mig var det väldigt viktigt att få ut budskapet om de glömda barnen och deras liv. Vi var ju tusentals som fick utstå förnedringen, säger Ulf.

Utan rättigheterUlf tillhörde gruppen oäktingar som placerades på barnhem för att senare flyttas till sinnesslöanstalt.

– Vi stod utanför lagen och var laglösa fram till 1950 då nya föräldrabalken kom. Vi hade inte några rättigheter.

I boken har han lämnat ut hela sitt liv, en skrämmande berättelse, som hämtad ur en påhittad film. Nu ska den bli film, med innehåll hämtad ur en djupt rörande verklighet.

Ambassadör

– Eftersom jag varit öppen och lämnat ut mig i boken så är det givet att jag ställer upp och berättar min bakgrund även i tv. Jag har blivit som en ambassadör för den här gruppen, säger han.

Boken väckte intresse

Inspelningarna har börjat genom SVT-dokumentär. Filmen ska sändas på

SVT 2 någon gång i höst. Det är Ylva Hemstad, dokumentärfilmare och tv-producent på SVT, som fann historien om Ulfs liv som intressant.

– Jag läste hans bok, och tyckte det var ett spännande uppslag. Det är lätt att glömma den svenska historien. Hur vi behandlat barn med att sätta dem på barnhem och sinnesslöanstalter. I dag finns inte ordet oäkta barn, säger hon.

Förutom inspelningarna i hemstaden Askersund kommer det även att bli glimtar från någon av de platser där Ulf varit intagen. De flesta av dessa finns kvar, men givetvis med helt andra verksamheter i dag.

– Men miljöerna finns kvar, och där kan man gå och berätta om vad man upplevt, säger Ulf.

Berättelsen fortsätter

Samtidigt fortsätter han skrivandet av bok nummer två. Den ska heta ”I skuggan av det svenska folkhemmet” med underrubriken ”en resa tillbaka till i går”. Även den blir en ocensurerad sanning om hur det gick till och varför.

Bland annat har han intervjuat 15 personer med samma typ av livsöde som han själv.

– Många är värre och får min historia att blekna. Det är bedrövligt hur de haft det, säger han med eftertryck.

Ulf har spårat anledningen till den fruktansvärda människosyn som fanns i början av 1900-talet.

– Många blev kvar i vården, illagjorda i huvudet. Många har tagit sitt liv, de orkade helt enkelt inte leva längre, förklarar han.

Vill ha en ursäkt

Ulf Westerblad tillhör dem som klarade att komma ut i ett normalt liv efter de traumatiska händelserna i barndomen. Nu har han gjort sig till talesman för en stor grupp människor som kämpar för att få upprättelse för den behandling de fick genomlida i sina ungdomsår.

– En ursäkt och ett skadestånd är ett måste för att vi ska kunna känna att det inte var oss det var fel på, menar Ulf Westerblad.

Mer läsning

Annons