Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomarnas förslag blev för dyra

Det blev en app för skolmaten. Men i övrigt resulterade inte medborgarförslagen från Sjöängsskolans elever i några konkreta förändringar.

Annons

Åttondeklassarna på Sjöängsskolan fick i uppdrag att skriva medborgarförslag till kommunen. Det kom in en uppsjö av idéer, som badhus, bättre bussförbindelser, aktivitetshus och fler datorer till skolan.

Svar har skrivits

Alla förslag har nu utretts av kommunens förvaltningar, och det har skrivits svar till författarna av medborgarförslagen. Av dem framgår att kommunens ekonomi inte tillåter några utsvävningar.

Man är inte främmande för att anlägga paintballbana, skate- och cykelpark, konstgräsplan eller parkourhus. Kultur- och fritidsförvaltningen ska ta fram en ny plan över vilka fritids- och idrottsanläggningar som finns i kommunen, och vilka nya som ska byggas. Idéerna tas med i det arbetet.

Det enda som förslag som genomfördes rakt av var att införa en applikation för mobiltelefonen, där man kan se skolmatsedeln. Det är redan infört.

Ändå nöjd

Kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S) är ändå nöjd över det engagemang som ungdomarna visat.

– Det har varit en väldig bredd på förslagen, allt från jättestora frågor till små frågor. Det speglar väldigt väl de medborgarförslag som vi brukar få in från vuxna, man har ungefär samma tankar när man är 15 som när man är 75, säger Per Eriksson.

Även om de flesta förslag inte ledde till något konkret beslut, så tycker han inte att förslagsförfattarna ska deppa ihop för det. Idéerna tas med i det fortsatta arbetet att utveckla kommunen, och kan aktualiseras när ekonomin blir bättre.

Ungdomsråd

I demokratiprojektet ingick också att inrätta ett ungdomsråd, som skulle kunna fungera som remissinstans för kommunala beslut. Man har haft några möten, och ungdomarna har fått tycka till om olika planfrågor, men det är ännu inte formellt sammansatt.

Mer läsning

Annons