Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprop för ett ekomuseum

Askersund behöver ett ekomuseum.
Det menar en arbetsgrupp som nu går ut med ett upprop i avsikt att tillsammans med andra jobba vidare på den idén.

Annons
Sevärt. Kolmiletraditionen förs vidare i bygderna och väl värda att visas upp. Bilden är från milresningen i Mariedamm förra hösten.

Bakgrunden till tanken om inrättandet av ett ekomuseum i kommunen kommer från ett nyligen redovisat projekt som genomförts med hjälp av EU-bidrag. Syftet då var att etablera ett fast museum i Askersund eller dess närhet.

I projektet medverkade ett antal föreningar, privatpersoner och politiker. När projektet slutredovisades med alla tankar och planer var kommunen positiv, men resurserna saknades.

Samlades till nya möten

Projektdeltagarna samlades dock till nya möten kring hur man skulle kunna gå vidare. Då med projektets inventering och resultat som grund. I samband med dessa diskussioner föddes idén om att försöka etablera ett ekomuseum i Askersunds kommun.

– Meningen är att kunna visa våra invånare och turister vad kommunen har att erbjuda avseende hembygdsgårdar, industriminnen, gruvfält, kolmilor, masugnar, sjöfart med mera, säger Ingvar Sandström.

Stor variation

Bygderna i kommunen har stor variation med jord- och skogsmark, bergsbruk, och inte minst vatten. Sammantaget menar gruppen så finns det en stor rikedom, väl värd att lyfta och marknadsföra.

Detta faktum ligger till grund för att en arbetsgrupp bildats. Ett upprop för att bilda ett organiserat samarbete med alla som är intresserade av idén om ett ekomuseum har skickats ut.

Arbetsgruppen, som hoppas på stor anslutning, består av Ingvar Sandström, Zinkgruvans bygdeförening, Anita Karlsson, Norra Aspamarkens byalag samt Bengt Willén i Norra Vätterbygdens hembygdsförening.

Mer läsning

Annons