Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning ska utveckla företag i kommunen

Askersunds kommun vill tillsammans med Sydnärkes utbildningsförbund utveckla företagen i kommunen. Genom ett nystartat projekt kommer företagen att erbjudas utbildning anpassat efter behov och önskemål.

Annons
Planering. Utbildningsprojektet ska startas upp innan sommaren och pågå året ut. Här planerar Sören Carlsson Arewång, Lars-Göran Hildor, Jimmy Johansson, Henrik Olofsson, och Solveig Samuelsson.

I den programförklaring som Askersund, Hallsberg och Laxå kommun har för Sydnärkes utbildningsförbund står det att förbundet ska vara en huvudaktör i kommunernas utveckling. Det här är ett steg i det arbetet.

Ett liknande projekt genomfördes i höstas i Laxå kommun, och nu är det dags för Askersund.

Dubbla värden

– Dt är förstås ett värde i att företagen får utbildning. Men ett annat värde är att det är ett bra sätt att bygga nätverk. Företagen lär känna varandra och det brukar hända mycket när företagare får träffas så här, säger Henrik Olofsson, näringslivschef på kommunen.

Projektet kommer att och startas innan sommaren och pågå året ut. Efter det finns det dock möjlighet att utbildningarna fortsätter och man hoppas att det här kan vara början på en längre samverkan.

Inventering av behov

Projektet startar med att utforma kursutbudet. Det gör man genom en inventering bland ett fåtal företag.

– Innan sommaren kommer vi att träffa ett mindre antal företag, uppdelat beroende på bransch. Under de här nätverksträffarna får vi se vilken efterfrågan och vilket behov som finns av vidareutbildning. Därefter kommer vi att utforma ett kursutbud som vi efter sommaren kommer att erbjuda företagen i kommunen, förklarar projektledare Jimmy Johansson.

Självkostnadspris

Utbildningarna kommer att vara helt anpassade till företagen, både när det gäller typ av utbildning, tidpunkt, plats och innehåll. De ligger inte inom den ordinarie vuxenutbildningarna utan kommer att erbjudas till självkostnadspris.

Vikten av att utveckla företag genom utbildning är man överens om inom kommunen.

– Det är viktigt att vi har företag som är vässade inför framtiden. Vi har en ganska svag arbetsmarknad här med mycket utpendling och vi hoppas att det här projektet kanske kan leda till att man faktiskt anställer någon mer. Har man mycket kunskap vågar man satsa, tror Solveig Samuelsson, vice ordförande i utbildningsförbundet.

Mer läsning

Annons