Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utfryst i lägenheten

Det första de gör på morgonen är att kontrollera temperaturen inomhus. Går det att vara hemma i dag eller måste de åka i väg? Hyresgästerna på Åsvängen i Västra Å har fått nog av att ha runt 15 grader i lägenheterna.

Annons
Micaela Ramqvist och hennes familj kan ibland inte ens vara hemma för att det är för kallt.

Kylan biter utomhus. Men att komma hem och värma sig ordentligt kan man glömma, om man bor på Åsvängen. Hos Micaela Ramqvist rusar tvååriga dottern Nova runt och håller nog värmen. Men visst får hon ibland ha vinterskor på sig inomhus. Ofta kan hon heller inte sova i sitt eget rum utan får ligga hos mamma och pappa. Men 14 grader i sovrummet är inte särskilt skönt.

– Vi kan inte sova för vi fryser hela nätterna. Häromnatten sov vi alla på soffan i vardagsrummet. Där var det i alla fall någon grad varmare, berättar Micaela Ramqvist.

Inte heller kunde familjen fira jul hemma som planerat.

När vi sitter och pratar i köket visar termometern som står på köksbordet mellan 13 och 15 grader. Fötterna blir kalla eftersom det är ännu kyligare på golvet – där barnen leker.

Grannen Hanna Hallborg kommer in. Hon berättar att det är precis samma problem i hennes hus. Liksom flera andra grannar i längorna, som ägs av Egeryds fastighetsförvaltning. Många av familjerna har barn.

– Vi har funderat på att flytta härifrån på grund av kylan. Om det är likadant nästa vinter så drar vi, säger Micaela.

Läs mer i fredagens Nerikes Allehanda.

Mer läsning

Annons